Belföld

Az Együtt parlamenti határozattal lépne fel a nők védelmében

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt, A Rendszerváltók Pártja független országgyűlési képviselője határozati javaslatban kezdeményezi az Európa Tanács nők elleni erőszakot elutasító isztambuli egyezményének ratifikálását.

A politikus pénteki sajtótájékoztatóján angsúlyozta: kezdeményezését valamennyi ellenzéki párt támogatta, a kormánypártok pedig egyelőre még nem válaszoltak.

Szelényi Zsuzsanna napközben egy, az ökomenikus szeretetszolgálat által fenntartott olyan titkos helyen található menedékhelyet látogatott meg, ahol a családon belüli erőszaknak kitett nők és gyermekek élnek – mondta el.

Statisztikák szerint minden negyedik magyar nő találkozik a családon belüli erőszak valamilyen formájával – fogalmazott a képviselő, aki dermesztő tapasztalatokat szerzett a menedékhelyen. Vannak olyan családok, ahol a gyermekeknek 5-6 éves koruk óta éjjel-nappal dolgozniuk kell, valamint, ahol a nők erőszakoskodó nevelőapjuktól származó gyermeküket nevelik – fejtette ki, majd hozzátette, a legtöbb sértett nem bízik a hatóságok megfelelő fellépésében, ami szerinte annak is betudható, hogy legutóbb a rendőrség készített, a sztereotípiákat felerősítő és az erőszak áldozatait is felelőssé tevő oktatóvideókat.

Fotó: Thinkstock

Magyarországon 2005 óta működnek a fentihez hasonló, elsősorban nőket és gyermeket segítő intézmények, de a jelenleginél sokkal többre lenne szükség, hangsúlyozta Szelényi Zsuzsanna Az Együtt politikusa szerint a helyzet javítása érdekében emellett egyszerre kellene kidolgozni a családon belüli erőszak elleni védelmet és megelőzést, továbbá az elkövetők megfelelő felelősségre vonását biztosító jogintézményeket. Az isztambuli egyezmény ratifikálása ebben a folyamatban jelenthetné az első lépést – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik