Belföld

Nincs következménye Mészáros Lőrinc feledékenységének

A polgármesterek vagyonnyilatkozata a jelenlegi formában értelmetlen.

Semmilyen következménye nincs annak, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester elfelejtett egymilliárd forintot beírni a vagyonnyilatkozatába – derült ki az RTL Klub csütörtök esti híradójából.

A csatorna felidézte, hogy Orbán Viktor barátjának vállalkozásai évről évre egyre jobban teljesítenek – 2011-ben 10, 2012-ben 60 millió forint osztalékot fizettek, 2013-ban viszont már 943 milliót, sőt idén 1 milliárd 27 milliót. Az utóbbi összeg azonban tegnapig nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, csak azután került bele, hogy az RTL híradója rákérdezett.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György elmondta, hogy ennek nincs jogszabályban meghatározott következménye, hozzátéve, hogy a rendszernek így nincs értelme. A vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát automatikusan senki nem ellenőrzi.

A Transparency International szerint sem jó semmire a vagyonnyilatkozatok rendszere, szigorítást szeretnének elérni. Ligeti Miklós jogi igazgató elmondta, hogy az adóhatóságnak minden évben automatikusan össze kellene vetnie a vagyonnyilatkozatokat az adóbevallással és ha indokolatlan vagyonosodást találnak, akár büntetőeljárást kezdeményezni.

Az RTL emlékeztetett arra, hogy az is következmény nélkül maradt, hogy Rogán Antal többször is módosította utólag vagyonnyilatkozatában a lakása méretét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik