Belföld

Kövér vállalta be a Duna-parti cipők pótlását

cipők (cipők, holokauszt emlékmű)
cipők (cipők, holokauszt emlékmű)

Az Országgyűlés elnökének saját pénzügyi keretéből pótolták a Dunába lőtt emberek emlékművének hiányzó darabjait, miután a főváros és a kerület sem érezte magáénak a feladatot – írja a VS.hu.

Ismét teljes a pesti rakparton a Cipők a Duna-parton című alkotás, ami az 1944-1945 fordulóján a nyilaskeresztesek által meggyilkolt zsidóknak és az őket védeni próbálóknak állít emléket. A 2005-ben felavatott emlékművet szeptember előtt rongálták meg ismeretlenek, a hatvan pár öntöttvas lábbeliből többet lefeszegettek, levágtak és elloptak.

Can Togay János filmrendező, az alkotás ötletgazdája a VS.hu érdeklődésére megírta: a rongálás hírére ő és Rauschenberger János építész – az emlékmű társalkotójának, Pauer Gyulának a munkatársa – Wachsler Tamáshoz fordultak, aki a Steindl Imre program vezetőjeként volt felelős a Kossuth tér felújításáért. „Végül tudomásom szerint az Országgyűlés elnöke számára rendelkezésre álló keret terhére sikerült biztosítania a helyreállításhoz szükséges anyagi fedezetet” – írta az ötletgazda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik