Belföld

Medián: óriásit zuhant a Fidesz és Orbán népszerűsége

A botrányok és visszatetsző döntések miatt egy hónap alatt több mint 900 ezren fordultak el a kormánypárttól.

A Medián felmérése szerint a teljes szavazókorú népesség körében egyetlen hónap alatt 12 százalékot zuhant a Fidesz támogatottsága – írja a HVG.hu. A szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a miniszterelnök népszerűsége is jelentősen csökkent.

November végén már a népességnek alig több mint negyede, 26 százalék mondta magát a kormánypárt támogatójának, holott októberben ez az arány még 38 százalékos volt. Ilyen mértékű zuhanásra a rendszerváltás óta még nem volt példa a Medián felméréseiben.

A Fidesz népszerűségvesztésével főként a pártpreferencia nélküliek és az MSZP támogatóinak aránya nőtt meg. A Jobbik támogatottsága 15, az MSZP-é 12, az LMP-é és a DK-é 3, az Együtté 2 százalékos, 36 százalék nem tudja vagy nem árulja el, hogy kire szavazna, vagy el se menne szavazni.

A Fidesznek az elutasítottsága is jelentősen nőtt, az októberi 40 százalékról 54-re, míg az MSZP-é 60 százalékról 56-ra csökkent. A legkevésbé elutasított párt az LMP, a megkérdezettek 41 százaléka mondta, hogy semmi szín alatt nem szavazna rá.

Nagyot zuhant a kormányfő népszerűsége – októberben még Orbán volt az egyik legnépszerűbb politikus 48 százalékos szimpátiaindexszel, ez mostanra 32 százalékra csökkent. Ezzel Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral került egy szintre. Nála népszerűbb ugyan Pokorni Zoltán, 34 százalékos támogatottsággal, illetve Áder János 40 százalékkal, de az ő támogatottságuk is zuhant 5, illetve 10 százalékkal. Tíz százalék feletti mértékben csökkent Varga Mihály, Tarlós István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Kósa Lajos, Lázár János és Szijjártó Péter szimpátiaindexe is.

Októberben az emberek 48 százaléka mondta, hogy az országban egyértelműen rossz irányba mennek a dolgok és 45 százalék ítélte meg jónak az Orbán-kormány munkáját, novemberben viszont már csak a szavazók 31 százaléka adott pozitív értékelést és 68 százalék negatívat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik