Belföld

Farkas Flórián nyílt levélben védi Orbánt McCaintől

Míg Amerikában a rasszistaellenes tüntetések zajlanak, Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a fajgyűlölet ellen és felzárkóztatja a roma társadalmat – írja a Lungo Drom elnöke a Magyar Hírlapban megjelent nyílt levélben. Farkas szerint az amerikai szenátor „neonácizta" a magyar miniszterelnököt, miközben ő a „neofasiszta" jelzőt használta.

Az Orbán Viktor miniszterelnököt neofasiszta diktátornak nevező John McCainnek Farkas Flórián, a parlamenti képviselő, miniszterelnöki biztos a Magyar Hírlapban úgy fogalmazott, vallja, „mindig kötelességünk felemelni szavunkat jogainkért, és el kell utasítanunk az igaztalan vádakat”. Utalt arra, hogy szerte az Egyesült Államokban rasszistaellenes tüntetések zajlanak, és az afroamerikai közösségek mély felháborodásának lehet tanúja a világ – eközben Magyarországon McCain szavai kerültek a politikai viták középpontjába.

Az Országos Roma Önkormányzat előző elnöke szerint bár a bírálat joga megilleti a szenátort, hiszen országaink szövetségesek, elvárható, hogy más szuverenitását, így Magyarországét is mindenki tiszteletben tartsa. Megjegyezte, minden vitás kérdés párbeszéddel rendezhető. Farkas szerint valamennyi demokratikus államban a legnagyobb bírálat, egyben bélyeg egy politikussal szemben, ha „nácinak” vagy „neonácinak” nevezik.

Farkas Flórián a roma társadalom érdekében tett intézkedéseit is felsorolja, amely szerinte Európában példaértékű a foglalkoztatás, oktatási és ösztöndíjprogramok terén és a legszegényebbek felzárkózásánál.

Emellett szerinte a miniszterelnök többször is nulla toleranciát hirdetett a szélsőséges, fajgyűlölő megnyilvánulásokkal szemben. Ezért leszögezte, munkásságának elismerése mellett is határozottan vissza kell utasítania McCain – talán meggondolatlan – kijelentéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik