Belföld

Deutsch Tamás: sohasem drogoztam

A Fidesz megmondóembere állítja: élete 48 éve során egyszer sem drogozott. Ha arra kérnék, adjon vizeletmintát egy drogteszthez, szó nélkül megtenné. Az online újságírás egy részére szerinte beteges megközelítés jellemző.

 

Deutsch Tamás a Parlament Televíziónak adott, de az Origón megjelent interjújában arról beszél, hogy a drogteszt „nagyon nemes célt szolgál”. A szülők példának okáért megtudhatják belőle, milyen problémája van a gyermeküknek. Arra a felvetésre, hogy a szülő-gyerek kapcsolat bizalmi viszony, amiben nincs keresnivalója a törvényhozónak, Deutsch azt feleli, „olyan szülőt még nem találtak fel, akinek drogteszt lenne genetikusan a szemébe beépítve”.

A drogteszt körül kialakult vitát a Fidesz európai parlamenti képviselője hisztériakeltésnek tartja. Az online újságírás egy „szűk szektájának” ugyanis az a „hittétele”, hogyha egy fideszes politikus megfogalmaz egy javaslatot, akkor nem annak lényegével foglalkoznak, hanem karaktergyilkosságot követnek el. Deutsch példának azt hozza fel, hogyha valaki az Index újságírója, nem biztos, hogy a világ kérdéseit egyedül ő látja helyesen.

Amit pedig ezután az online újságírásról mond, azt legjobb, ha szó szerint idézzük: „Ma Magyarországon az online újságírás egy részében egy olyan vírus pusztít, amelyet a következőképpen lehet leírni. Azért mert az Isten és a munkáltató nekem egy klaviatúrát adott és ezen magyarul, vagy a magyarhoz közel álló nyelven szöveget tudok írni, ezt ki is tudom posztolni, és különböző online felületeken megjelenik, nos ezért az én véleményem az egyedüli helyes vélemény. Az abszolút intellektuális, esztétikai és morális mérce. Ez szerintem egy alapjában beteges megközelítés.”

Az olvasó azt gondolná, ez az interjú csúcsa, de nem, mert van tovább. Deutsch minden gond nélkül pisilne egyet, ha arra kérnék, vesse alá magát egy drogtesztnek. Áll elébe minden olyan döntésnek, ha közszereplőknek akár önkéntes alapon, akár kötelezően drogteszten kell részt vennie. Az EP-képviselő bevallja, hogy volt már részeg életében, dohányzott is, de sohasem drogozott. „Lehet, hogy a következő mondataim tovagyűrűző hullámokat fognak kelteni, de az a helyet, hogy 48 éves múltam el és azt gondolom, hogy az ember különböző életkoraiban nagyon sok dolgot kell, hogy kipróbáljon, én így éltem az életem. Sokat segített abban, hogy boldog és teljes életet tudjak élni. Ez vezetett arra, hogy sok mindent kipróbáltam, de nem mindent. Az én életemben van egy ilyen, ma már szinte ballépésnek, gyengeségnek számító dolog, hogy én soha, semmilyen kábítószert nem próbáltam ki.”

Az internetadóról szóló nemzeti konzultáció lebonyolításával megbízott fideszes politikus el is magyarázza, miért nem került soha közel a kábítószerekhez. Kilencéves korában látott egy NSZK filmet, amiben egy betépett kamaszlányt úgy ábrázoltak, hogy émelygett, szédült, hányt. Deutsch pedig „betegesen retteg” a hányástól.

‘Tehát soha nem bukott volna le az elmúlt 48 évében egy ilyen drogteszten?” – kérdezi tőle a riporter. “Nem. És az életem hátralévő részében sem” – hangzik a válasz.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik