Belföld

A KDNP keresztbe fekszik a Fidesznek

Semjén elfogadhatatlannak tartja, hogy a nagyobb kormánypárt német modell alapján kidolgozott egyházi törvényt akar elfogadtatni.

Erdő Péter bíboros után Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke is azt követeli, hogy álljon el a Fidesz az újabb egyházi törvény tervétől – írja az Index.

Semjén szerint a német modell lényege, hogy az egyházakat az állam alrendszereiként fogja fel és így nem független rendszerekként finanszírozza. A kereszténydemokrata felfogás szerint viszont az egyházaknak egyedi jellemzőkkel bíró szabályozást kell kapniuk független társaságokként.

Az Index szerint az új törvény módosítaná a sok kritikát kiváltó egyházzá nyilvánítási szabályokat. Németországban az állam és az egyház intézményes és szervezeti értelemben szigorúan elválasztott, ugyanakkor az állam pozitív semlegességet tanúsít az egyházak irányába. A történelmi hagyományokat és az intézményi kereteket figyelembe véve számos területen együttműködnek a bevett népegyházakkal, ennek kereteit az alkotmány és az állami egyházjog mellett a két fél külön szerződései szabályozzák.

A német szabályozás közjogi státuszt ad az egyházaknak, közjogi testületekként pedig az egyházak adókedvezményekben, illeték- és költségmentességben részesülnek, megbízhatják az államot egyházi adó beszedésével, viszont nincsenek állami felügyelet alatt, oktatási és szociális intézményeket alapíthatnak és működtethetnek, hittanóráik államilag szervezettek a közoktatásban.

A KDNP-sek szerint viszont a két éve elfogadott egyháztörvény eredeti változata kiváló jogszabály lehetett volna, de a Fidesz néhány politikusa túl liberálisnak tartotta és alapvető változtatásokat iktattak bele. Ilyen például az a rész, mely a parlament jogává tette az új egyházak beiktatásáról szóló döntést. A kereszténydemokraták azt akarják elérni, hogy visszahozzák az eredeti javaslatukat.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik