Belföld

Veszprémben elégedetlenek a kormány politikájával

Februárban kulcsfontosságú választás lesz a körzetben.

A veszprémi választókerületben élők kétharmada elégedetlen az ország jelenlegi politikai irányával – derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából. A veszprémiek véleménye most azért kiemelkedően fontos, mert februárban időközi országgyűlési választás lesz, amin az múlik, hogy a Fidesz meg tudja-e őrizni kétharmados szavazattöbbségét.

A baloldali pártok jelöltje, Kész Zoltán ugyanakkor nem túl ismert – ismertsége 30 százalékos, az őt ismerők között a szimpátiaindexe viszont viszonylag magas, 52 százalék. A Fidesz időközben visszavont jelöltjének, Ovádi Zoltánnak ennél nagyobb volt az ismertsége – 35 százalék, szimpátiaindexe viszont alacsonyabb, 47 százalékos. A jelöltségtől visszalépett Török Gábor politológus ismertsége 47%, szimpátiaindexe 53% a megkérdezettek körében, Simicska Lajosnak a szimpátiaindexét nem, csak ismertségét tették közzé, ami az egyik legmagasabb, 79%.

A veszprémi választók kétharmada szerint Magyarországon a dolgok rossz irányba mennek. A helyi ügyekkel elégedettebbek, 55 százalékuk szerint Veszprémben és a környékén jól mennek a dolgok. A választás szempontjából tehát döntő lehet, hogy a kampány és a szavazás az országos vagy a helyi ügyekről szól majd inkább.

Konkrét kérdésekkel kapcsolatban is kérdezték a választókat – az internetadót szinte teljesen elutasítják, a Fidesz szavazóinak kétharmada is úgy véli, hogy azt semmilyen körülmények között nem szabad bevezetni. A többség szintén elutasítja, hogy Magyarország Európa helyett Oroszországhoz közeledjen. A Fidesz-szavazók döntő többsége, 63 százalék tagadja, hogy a mostani Orbán-kormány lenne a rendszerváltás óta legkorruptabb, ahogy a jobbikosok is csak kisebb mértékben értenek ezzel egyet. A választók meggyőző többsége viszont súlyos problémának látja a szegénység alakulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik