Belföld

Paksi beruházás: nincs szükség állami támogatásra

Az Európai Bizottság versenybiztosa vizsgálja, hogy a paksi tervezett két új blokk beruházása nem tartalmaz-e állami támogatást, de bizonyítani lehet, hogy nincs erre szükség- mondta Aszódi Attila, a bővítés kormánybiztosa.

A tervezett kilowattóránkénti 15-17 forintos áramár fedezi a beruházás tőke- és kamatköltségét, az üzemeltetés díját, majd a 60 éves üzemidő utáni leszerelést is – mondta Aszódi Attila.

A kormánybiztos az MTI tudósítása szerint azzal indokolta a két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk megépítését, hogy ezzel lehet tartani a magyar termelésben a 40 százalékos atomenergia részarányt. Tavaly az ország 42 terrawatt villamos energiát fogyasztott, ebből 12 terrawatt volt az import. Az import nagy része Lengyelországból, Ukrajnából és Csehországból érkezik, ahol nagyrészt, vagy teljesen szénből állítják elő ezt a villamos energiát. Ez környezetvédelmi szempontból nem előnyös. Az, hogy a beruházás 80 százaléka az orosz hitel, 20 százaléka pedig a magyar állam forrása, azt jelenti, hogy minden fázist ilyen arányban finanszíroznak. 

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció és az Együtt a paksi bővítés dokumentációjának teljes nyilvánoságát követeli. Az MSZP szerint törvénytelen az a három magyar-orosz szerződés, amit az Orbán-kormány kedden írt alá a paksi atomerőmű bővítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik