Belföld

Habony gumicsontja lehet Kocsis drogtesztje

A miniszterelnök kommunikációs stábja találta ki a kötelező drogtesztre vonatkozó javaslatot – értesült több, a döntéshozatalra rálátó forrásból a hvg.hu.

Hetek óta keresi Orbán Viktor kommunikációs stábja a gyógyírt a Fidesz népszerűség-csökkenésére. A hvg.hu információi szerint ennek jegyében dobták be a drogteszt ötletét abban bízva, hogy a kábítószer-fogyasztókkal szembeni félelem mozgósító erejű, megnyerhetők az ügynek a gyerekeiket a drogoktól féltő szülők. Ráadásul a terv ellenzőit magyarázkodásra lehet kényszeríteni, hogy akinek nem tetszik a javaslat az a drogozás, a drogkereskedelem mellé áll, a családokkal, a gyerekeiket féltő szülőkkel szemben.

A miniszterelnök konkrét feladatokat osztott ki a stáb tagjainak, amelynek egyik meghatározó szereplője ismét a kormányfő főtanácsadója, Habony Árpád lett. Ő a közép- és hosszú távú kommunikációs stratégiáért felel, de visszahívták a kormányzatba a korábbi kormányszóvivőt, Giró-Szász Andrást és csapatát, akinek az egyes intézkedések pozitív hatásait kell elmagyaráznia.

A hvg.hu úgy tudja, hogy többen is – például Balla Mihály, Révész Máriusz, Bencsik János – is kifogásokat fogalmaztak meg. A KDNP-s Rubovszky György a Népszabadságnak pedig azt mondta, a javaslat alkotmányellenes, „ezer sebből vérzik”, még az unokája is azt mondta neki, hogy elhagyja az országot, mert ő nem „hajlandó idegenek jelenlétében pisilni”.

Ugyanakkor hétfőn a hvg.hu által a parlamentben megkérdezett képviselők számára kiderült, hogy Orbán Viktor támogatását bírhatja a javaslat, így végül támogatták azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik