Belföld

“Az egész pisikomédia egy ócska blöff”

Milliárdokba kerül, egész Európában példátlan, semmi haszna nincs és súlyosan sérti a gyerekek alkotmányos jogait a kötelező drogteszt Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője szerint. Villáminterjú.

Miről szól Kocsis Máté ötlete? Figyelemelterelés? Gesztus a rendpárti szavazótábornak?

Az egész pisikomédia egy kommunikációs blöff. Totálisan megvalósíthatatlan abban a formában, ahogy Kocsis Máté javasolta. Egyetlen célja, hogy elterelje a figyelmet a kormányt ért kritikáktól.

Találkozhat-e a közvélemény többségének egyetértésével Kocsis javaslata?

Kizártnak tartom. Inkább bumeránghatással járhat: sok szülőt a kormány ellen fordíthat.

Mire lehet jó évi egyszeri drogteszt? Csökkenti a droghasználatot?

A haszna és értelme a nullához konvergál, ellenben rengeteg pénzt emészt fel. Amerikában, ahol tömegesen végeztek ilyet, a hatásvizsgálatok szerint nem volt képes csökkenteni az iskolákban a drogfogyasztást.

Hány nap alatt ürülnek ki a különböző drogszármazékok a vizeletből?

A legtöbbjük néhány nap alatt kiürül, a kannabisz pár hétig kimutatható. Vannak viszont drogok, amelyek egyáltalán nem mutathatók ki gyorsteszttel, például a dizájnerdrogok.

Felvet-e alkotmányos kérdéseket, ha kiskorúakat kötelező drogtesztre parancsolnak be?

Sérti a gyermekek alkotmányos jogait, ha szülői beleegyezés nélkül drogtesztre kötelezik őket. Kimerítheti a kényszerítés, a kiskorú veszélyeztetése és a testi sértés kategóriáját, az eredmények kezelése pedig minősített egészségügyi adat megsértésének minősülhet.

Van-e egyáltalán példa nyugati demokráciákban kiskorúak kötelező drogtesztjére?

Európában nincs ilyen. Az USA-ban van rá példa, de ott is inkább a kilencvenes években volt divat.

Mit üzen, hogy Kocsis újságírókat is kriminalizálni akar?

Egyértelmű: a kormánypárt megpróbálja diszkreditálni és elhallgattatni azokat a kritikus hangokat, amelyek leleplezik a hazugságait és rossz döntéseit.

Mi jellemzi a Fidesz drogpolitikáját?

A kormány 2013-as drogstratégiája „drogmentes Magyarországot” hirdetett 2020-ra, ez a terv azonban nem csak megvalósíthatatlan utópia, de káros illúzió is, amelynek a nevében embereket börtönöznek be és életmentő ártalomcsökkentő programokat lehetetlenítenek el. A költségvetés nevetségesen keveset szán prevencióra, kezelésre és ártalomcsökkentésre, ehelyett az eredménytelen büntetőjogi eszközöket erőlteti.

Mely drogok okozzák a legnagyobb problémát jelenleg Magyarországon?

Egyértelműen a nikotin és az alkohol. Becslések 600 és 800 ezer közé teszik az alkoholisták számát az országban. Évente legkevesebb tízezer ember hal bele a mértéktelen alkoholfogyasztás következményeibe.

Mi a helyzet most Kocsis kerületében, a Józsefvárosban, mióta betiltotta a tűcserét?

Az intravénás dizájnerdrog-fogyasztók ellátatlanul maradtak, a használt fecskendő megosztásának növekedése miatt jelentősen nőtt a járványveszély. A probléma nem oldódott meg, hanem súlyosabbá vált.

Milyen mentális falakat kellene a társadalomban áttörni, hogy elinduljunk Nyugat-Európa felé drogpolitikában?

Fel kellene ismerni, hogy a büntetés nem megoldás, a drogmentes társadalom, mint cél, pedig illúzió. A társadalom nem azok miatt a drogok miatt aggódik leginkább, amelyek a legveszélyesebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik