Belföld

Várkert Bazár: rengeteg hiba, megdagadt költségvetés

Átadása előtt már lehetett tudni a temérdek hibáról, az átadási határidő egyre csúszik, a költségvetés csak dagad, dagad – újabb problémák merültek fel a Várkert Bazár és a hozzá kapcsolódó fejlesztések kapcsán.

Szeptember óta húzódik a Lánchíd utca átadása, a bejárást a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. folyamatosan lemondta. Bár az utca státusza még bizonytalan, a buszokat, a taxikat és a kerékpárosokat már ráengedték – írja a vs.hu. Az engedélyt a fővárosi kormányhivatal közlekedési felügyelősége adná ki, a helyszíni bejárást a hiányzó, lezárt műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv miatt fújták le.

A Swietelsky más forgalmas csomópontokban is dolgozik, illetve a hatóság engedélyére vár, például az Apród utcában, a Döbrentei utcában, az Attila út-Krisztina körúti csomópontnál is. A Lánchíd utcánál a műszaki átadás-átvétel a hatóság kifogásai – így a látható csatornafedelek – miatt húzódik a portál szerint.

Fotó: Neményi Márton

A Várkert Bazár rekonstrukciója sem sikerült tökéletesen, a budavári önkormányzat tájékoztatása szerint „a 29.712 négyzetméter beépített szintre és a 6.900 négyzetméter területű kertekre cca: 1100 hibapont került rögzítésre”. A hibák kijavítása megtörtént a portál szerint, jelenleg garanciális problémákon dolgozik a kivitelező.

A Várkert Bazár-projekthez kapcsolódó, a Budai vár és környéke közlekedési fejlesztése projekt sem alakul zökkenőmentesen: a lakók 28 hibacsoportba rendezve tárták fel a problémákat, köztük azt, hogy a Bazár felújítása óta több pincében is áll a víz. A közelekedésfejlesztési beruházás határidejét kitolták 2014. március 30-ról 2015. február 25-re, ezzel párhozamosan a költségek is szépen megdagadtak a pluszfeladatoknak is köszönhetően: a portál szerint a többszöri módosítások eredményeképp 3 milliárd forintról 11-re.

A Várkert Bazár első átadásáról itt írtunk, a másodikról pedig itt, akkoriban arról volt szó, hogy a Lánchíd utca befejezéséhez még két hétre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik