Belföld

Váratlan KDNP-s nem a drogtesztes javaslatra

Rubovszky Györgyöt sírva hívta fel a kisunokája, hogy nem hajlandó idegenek előtt pisilni.

Ezer sebből vérzik Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő szerint a 12-18 év köztiek, a politikusok és újságírók számára előírt évenkénti kötelező drogvizsgálat terve. „Ellene vagyok” – mondta a Népszabadságnak a Parlament folyosóján. A jogi szakpolitikus szerint ráadásul alkotmányellenes is Kocsis Máté javaslata. Kiskorúak esetén meg kell kérdezni a szülőket, hogy hozzájárulnak-e a vizsgálathoz – mondta és elmesélte azt is, hogy azzal hívta fel 12 éves lány unokája, hogy „nagypapa, el kell költöznöm ebből az országból, én nem vagyok hajlandó idegenek jelenlétében pisilni”.

Ezzel szemben a Fidesz-frakció úgy foglalt állást, hogy „aki nem támogatja a drogkontrollt, az a drogot támogatja”. A Népszabadság úgy tudja, a javaslattal a közbeszédet szeretnék tematizálni, elterelve a figyelmet a politikusok vagyonosodásáról és a kitiltási botrányról. A lap szerint eleve csak olyan indítványok kapnak zöld jelzést a pártban, melyek népszerűségre tarthatnak számot.

Úgy tudni, hogy az igazságügyi tárca részéről zavarosnak ítélik a tervezetet, főleg mert nem lehet meghatározni, hogy ki minősül például újságírónak és az is alkotmányellenes lehet, hogy foglalkozás szerint tennék kötelezővé a tesztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik