Belföld

Gyurcsányék Töröcskei fejét követelik

A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, hogy a Szechenyi Banknál történt szabálytalanságok miatt távolítsa el Töröcskei Istvánt az Államadósság Kezelő Központ éléről.

Kapcsolódó cikkek

Mint azt a Demokratikus Koalíció írja a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank végelszámolását, mert a banknál lefolytatott vizsgálatai során súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap fogja kárpótolni 30 millió forintos felső összeghatárig. A becsődölt bank többségi tulajdonosa az a Töröcskei István, aki egyben az Államadósság Kezelő Központ elnöke is.

“Nincs helye”

„A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort és maffiakormányát, hogy távolítsa el Töröcskei Istvánt az Államadósság Kezelő Központ éléről, mert egy ilyen embernek nincs helye az ország sorsát különösen meghatározó államadósság kezelésében.” – írja az ellenzéki párt közleményében.

Az engedélyt azért vonták vissza, mert a bank működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát. A bank további működése az ügyfelek érdekeit és a kötelezettségek teljesítését veszélyeztette volna.

A szanálást közérdek nem indokolja

Az MNB megállapította, hogy a korábbi erőteljes hatósági intézkedések ellenére a bank tevékenysége valamennyi jelentős területen súlyos helyzetbe került. A banknál zajló negatív folyamatok, a problémás hitelportfólió és a bank működési sajátosságai olyan magas kockázatúvá váltak, amit már nem lehetett egyéb intézkedésekkel kezelni.

Eredményes válságkezelésre csak olyan mértékű ráfordításokkal kerülhetett volna sor, amire ésszerű időn belül nem volt reális esély. A bank mérete, illetve tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre, a szanálást közérdek nem indokolja.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig kártalanítja a betéteseket. Az összeghatár feletti betétrészek rendezéséről a végelszámolás során döntenek. A banknak mintegy 1600 betétese van, mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban 1,4 ezreléknyi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik