Belföld

Álombérrel a vasárnapi vásárlásért

élelmiszerbolt zárva (élelmiszerbolt zárva, vasárnapi zárva tartás, zárva)
élelmiszerbolt zárva (élelmiszerbolt zárva, vasárnapi zárva tartás, zárva)

Az MSZP azt javasolja, hogy azok, akik vasárnap is dolgoznak, dupla pótlékot kapjanak - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón a párt választmányának ülése után.

Tóbiás József úgy fogalmazott: a vasárnap legyen “vásárnap”, ezért az MSZP minden olyan szervezetet támogat, amely ezért “hadba száll”. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban újabb tanújelét adta, mennyire elszigetelődik a magyar valóságtól, ugyanis világosan látszik, hogy hat nap munkával négymillió ember nem tud megélni Magyarországon. A családok emellett úgy alakították ki a szokásaikat, hogy a szombat és a vasárnap a vásárlásé – érvelt.

A pártelnök azt mondta, bármilyen döntést is hoz a jelenlegi kormány, az MSZP megváltoztatja, és dupla pótlékot kell kapnia minden egyes dolgozónak, aki vasárnap azért dolgozik, hogy a családját fenntartsa.

Az egyházak is aggódnak

Tóbiás József elmondta, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyházak autonómiáját, vegye komolyan Erdő Péter bíboros elmúlt napokban megfogalmazott kritikáját. Se az egyházi törvény módosítása, se a szociális ellátórendszer átalakítása ne történjen meg az egyházak egyetértése nélkül – közölte.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek csütörtökön súlyosan aggályosnak nevezte a kormány esetleges szándékát, hogy a szociális intézmények nagy részét egyházi fenntartásba adja. Erdő Péter kitért arra is, a történelmi egyházak aggódnak, hogy a kormány teljesen új egyházi törvényt készül alkotni.

Tóbiás József ismét lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, mert miatta sérül az általa vezetett intézmény erkölcsi megítélése.

Szociális katasztrófa fenyeget

Botka László választmányi elnök közölte, a választmány kezdeményezésére a frakció 400 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a jövő évi költségvetésben az oktatás és a szociális területére annak érdekében, hogy ne Magyarország legyen az első ország az EU-ban, ahol a lakosság több mint fele a létminimum alatt él. Hozzátette: mintegy 270 milliárd forinttal pótolnák az elvont szociális forrásokat, az oktatás területére 130 milliárd forintot fordítanának pluszban, mindezt úgy, hogy nem változnának meg a költségvetés főszámai. Kifejtette: módosító javaslataik forrásai a jelentősen megnövekedett kommunikációs költségek, a felesleges államosítások és a még feleslegesebb állami presztízsberuházások lennének.

Értékelése szerint ha változatlan formában fogadják el a kormány által benyújtott büdzsét, akkor “valódi szociális katasztrófa” fenyeget Magyarországon. A választmányi elnök kifogásolta, hogy jelentősen szűkítik a közgyógyellátás igénybevételének lehetőségét, illetve hogy megszűnik a lakásfenntartási támogatás.

Botka László beszámolt arról is, hogy a választmány előkészítette a jövő hét szombati országos pártértekezletet, amelyen az idei választási évet értékelik és meghatározzák az új baloldali stratégiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik