Belföld

Útlezárásokkal tiltakozik a szakszervezeti szövetség

A munkavállalókat rosszul érintő kormányzati intézkedések ellen lépnek fel december 15-én.

Országszerte félpályás útlezárásokat szervez a LIGA szakszervezeti szövetség december 15-én, hétfőn – jelentette be Gaskó István, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Gaskó kifejtette, hogy szeretnének megoldást találni az év végén lejáró korkedvezményes nyugdíjmegállapodásokra, de szerinte módosítani kellene a munka törvénykönyvének munkavállalókat hátrányosan érintő részeit és a sztrájktörvényt is.

Az elnök azt mondta, mielőbb szeretnének megállapodni a jövő évi bérekben. Leszögezte, hogy a cafeteria szabályozásának tervezett módosításával sem értenek egyet. A szakszervezet a hosszú távú megtakarításokat, például az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is fontosnak tartja, ezért azt szeretné, ha itt sem változta az adókulcs.

Gaskó szerint sem az eddigi megmozdulások, sem a kormányzattal való tárgyalás nem vezetett eredményre, ezért döntöttek a december 15-i útlezárások mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi párbeszéd szinte teljesen megszűnt, ők mind az internetadóval, mind a cafeteria adóterheinek megemelésével kapcsolatos kormányzati tervekről csak a sajtóból értesültek. „Nem egy 21. századi európai uniós országhoz méltó, hogy nincs párbeszéd a szociális partnerek és a kormány között” – mondta az elnök.

Gaskó reméli, hogy olyan tiltakozó akciót sikerül szervezni, melynek eredményeként a kormány meghátrál és kedvező döntéseket hoz. Minden munkavállalót és szakszervezetet várnak, de a pártokat távolmaradásra kérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik