Belföld

Lázár nyilvánosságra hozná a családtagok vagyonát is

A fia nevére 60-70 milliós lakást vásárló miniszter támogatná, hogy a politikusok családtagjainak vagyoni helyzete átláthatóbb legyen – mondta a politikus a Délmagyarországnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szegeden megjelenő napilapnak úgy fogalmazott, kiemelten fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés tagjait ne érhesse az a vád, hogy bármit is eltitkolnak saját vagy a családjuk vagyoni helyzetéről. Ezért támogatja, hogy egy tisztességes és ésszerű, elsősorban szakmai alapokon nyugvó egyeztetési folyamat induljon el arról, hogy a személyiségi jogok megsértése, a magánélethez való jog csorbítása nélkül hogyan biztosíthat a jogrendszer nagyobb transzparenciát a képviselők családtagjainak vagyoni helyzetéről – derül ki a Délmagyarország cikkéből.

“Országgyűlési képviselőként – de férjként és családapaként is – egy erre irányuló tisztességes, átgondolt törvényjavaslatot támogatni fogok” – mondta Lázár János.

Még a törvény megjelenése előtt nyilatkozott

A Hódmezővásárhely és Makó térségének országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus emlékeztetett rá, hogy még vásárhelyi polgármesterként – az erre vonatkozó törvényi kötelezettség hiányában is – nyilvánosságra hozta a saját és a képviselők vagyonbevallását a város honlapján.

Lázár János nagyobbik fiának svábhegyi ingatlanjával kapcsolatban elmondta, a lakást családi összefogással vásárolták, ezért szüleinek és feleségének van haszonélvezeti joga rajta. Annyit tudtak, hogy egy kereskedelmi bank által értékesített lakás előző tulajdonosa egy lízingben bedőlt cég volt – tette hozzá.

A gyermekek vagyonát is láthatóvá tennék

Csütörtökön a Népszabadság írt arról, hogy a Fidesz-frakció vezetése részéről megfontolandónak nevezték Papcsák Ferenc javaslatát, amely közokirattá minősítené a képviselők vagyonnyilatkozatát. A kormánypárt egyik politikusa a Népszabadságnak elmondta, hogy ez azért is lenne célravezető, mert így közokirat-hamisításnak minősülne, ha nem a valóságnak megfelelő adatokat adnának meg azokban, ez pedig már bűncselekmény, és automatikusan a mentelmi jog felfüggesztését vonná maga után.

Egy befolyásos fideszes politikus a házastársak vagyonnyilatkozatát nem tenné publikussá, viszont a képviselők kiskorú gyermekeinek vagyoni helyzete szerinte teljesen nyilvános lehetne.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az Együtt és a DK is megismerhetővé tenné a képviselőkkel egy háztartásban élő családtagok bevallását, amelyeket jelenleg csak a mentelmi bizottság vizsgálhat konkrét bejelentések nyomán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik