Belföld

Inotai: a társadalom nagy része fogékony a népbutításra

Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója, jelenleg emeritus professzora szerint a kormány saját hatalma megtartása érdekében a perifériára sodorja az országot.

Inotai a 168 Órának adott interjújában felvázolja: a társadalmi tudatfertőzés 2002-ben, a Fidesz nagygyűlésén kezdődött, amikor Orbán Viktor kijelentette, hogy a haza nem lehet ellenzékben. A tudós a miniszterelnök szavaiból a demokratikus értékek megkérdőjelezését olvasta ki. Szerinte ez a fertőzés „mára méreteit tekintve inkább szellemi népirtásként írható le”. Inotai András szerint azért volt szükség „a közoktatás lezüllesztésére”, mert „az autoriter hatalmak érdeke, hogy ne legyen gondolkodó értelmiség és nyitott társadalom”.

Fotó: MTI

A professor emeritus szavai szerint a magyar társadalom jelentős része fogékony a tömeges népbutításra. „Ez visszafordíthatatlanul marginalizálódáshoz vezet, a mai felgyorsult világban aki lemarad, annak lehet, hogy egyáltalán nincs esélye felzárkózni” – fogalmaz. Nem látja derűsen a jövőt sem: ha a kormány érzékeli a tiltakozást, „annál keményebb tudathamisító kommunikációs eszközöket” vetnek majd be, hogy pozíciójukban maradhassanak.

Meglátása szerint az Európai Unió erélyesebben léphet fel Magyarországgal szemben a jövőben: a Juncker-féle bizottság komolyabb vizsgálatokat indíthat az uniós pénzekkel kapcsolatos esetleges csalási ügyekben. Ha a gyanú beigazolódik, a kormánynak vissza kell fizetnie a tisztességtelenül felhasznált összegeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik