Belföld

Átadták a Prima Primissimát

A szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselőit jutalmazták a Művészetek Palotájában. Sztevanovity Dusánt, Polgár Juditot és az On the Spot készítőit is jutalmazták.

Pénteken este tizenkettedik alkalommal adták át a díjakat. A magyar irodalom kategóriában Turczi István költő, író, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Sárosi Bálint népzenekutató, a magyar zeneművészet kategóriában pedig Sztevanovity Dusán szövegíró-zenész kapott díjat. Képzőművészet kategóriában Konok Tamás festő- és szobrászművészt, a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Fővárosi Állat- és Növénykertet, a magyar sport kategóriában Polgár Judit sakkozót jutalmazták. A magyar építészet kategóriában Pálfy Sándor építész, a magyar tudomány kategóriában Barabási Albert László fizikus, a magyar sajtó kategóriában az On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata), a magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Csomós Mari színművész kapta az elismerést. A közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta – tudósít az MTI.

A gála házigazdája Gundel Takács és Novodomszky Éva volt, a közönség soraiban jelen volt Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Pintér Sándor belügyminiszter, Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke és Tarlós István főpolgármester.

A kuratórium elnökségét az elmúlt évben Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vette át, ő azonban magas láza miatt személyesen nem tudott jelen lenni. Helyette Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mondott köszöntőt.

A Prima díjasok 5 millió forint, a Prima Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek, a közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik