Belföld

Tart a bíboros a kormány tervétől

Két év után megint lecserélnék az egyházi törvényt, Erdő Péter kifakadt emiatt.

Nem vonták be a katolikus egyház vezetését az előkészítésbe, Erdő Péter külföldön tudta meg, hogy megint új egyházi törvényt készít elő a kormány – írja az Index.hu. A katolikus püspöki konferencia ülése után a bíboros kemény üzenetet intézett a kormányhoz, felszólítva az ország vezetését, hogy ne kezdjen megint bele egy teljesen új jogi struktúra kiépítésébe, mert azzal súlyosan megzavarja a vallásszabadság gyakorlását és az intézmények működését.

A bíboros úgy tudja, hogy a kormányzat képviselői a német jogi szabályozást akarják átvenni, ottani partnereik viszont figyelmeztették őket, hogy vonják be a magyar püspöki kart is az előkészítő munkába. Erre azonban csak későn került sor. Erdő Péter szerint érthető, hogy a kifogások miatt módosítani kell a jelenlegi törvényt, de nem szabad ismét teljesen új struktúra kiépítésébe fogni.

Erdő Péter súlyosan aggályosnak nevezte azt a szándékot is, hogy egyházi fenntartásba akarják adni az ország szociális intézményeinek nagy részét. A bíboros szerint ellenkezne az állam felekezeti semlegességének alkotmányos elvével az, hogy az állam által önkényesen meghatározott egyházaknak adják át intézményeiket, ezzel az állam vagy az önkormányzat önkényes döntése szabná meg, hogy emberek tömegei milyen vallási környezetben kénytelenek szolgáltatásokat igénybe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik