Belföld

Nyilvánosak lehetnek a családi vagyonnyilatkozatok

A Lázár fiának 60-70 milliós ingatlana kapcsán az ellenzéki pártok a családtagok bevallásait is nyilvánosságra hoznák, amit egy vezető kormánypárti politikus is elképzelhetőnek tart – írja a Népszabadság.

A Fidesz-frakció vezetése részéről megfontolandónak nevezték Papcsák Ferenc javaslatát, amely közokirattá minősítené a képviselők vagyonnyilatkozatát. A kormánypárt egyik politikusa a Népszabadságnak elmondta, hogy ez azért is lenne célravezető, mert így közokirat-hamisításnak minősülne, ha nem a valóságnak megfelelő adatokat adnának meg azokban, ez pedig már bűncselekmény, és automatikusan a mentelmi jog felfüggesztését vonná maga után.

Egy befolyásos fideszes politikus a házastársak vagyonnyilatkozatát nem tenné publikussá, viszont a képviselők kiskorú gyermekeinek vagyoni helyzete szerinte teljesen nyilvános lehetne.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az Együtt és a DK is megismerhetővé tenné a képviselőkkel egy háztartásban élő családtagok bevallását, amelyeket jelenleg csak a mentelmi bizottság vizsgálhat konkrét bejelentések nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik