Belföld

Meghalt Hárs István

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2014. 12. 04. 13:44

Szeptemberben volt 90 éves a Magyar Rádió legendás elnöke. 

1924. szeptember 15-én született, a négy polgári elvégzése után fémesztergályosnak tanult. Előbb a vasasszakszervezet, majd 1945-ben a kommunista párt tagja lett. A pártfőiskola elvégzése után a Belügyminisztériumba került, ahol miniszter-helyettes is volt. ’56 után a Fémtömegcikk Ktsz-nél esztergályosként dolgozott. Belépett a MSZMP-be. Ezután került a Magyar Rádióhoz, ahol ’59-ben elnökhelyettes lett, miután előző évben jogi oklevelet szerzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

1974-ben nevezték ki a Magyar Rádió elnökének, 1988. júliusban felmentették, nyugdíjba vonult. Az MSZMP Központi Bizottságának 1975. és 1988. május 22. között volt tagja. 1983-tól a KB mellett működő Agitációs és Propaganda Bizottság, 1985-től a Művelődéspolitikai Bizottság, 1986-tól a Káderpolitikai Bizottság tagja volt. 1970-től a Társadalmi Szemle szerkesztőbizottságának is tagja volt. 1983-tól részt vett az új Nemzeti Színház felépítésére alakult védnökségi testület munkájában is. 1963-ban és 1974-ben a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntették ki.

Hárs István rövid súlyos betegség után hunyt el. Idén szeptemberben, 90. születésnapján a Népszava – egy egykori rádiós visszaemlékezése alapján – úgy méltatta Hárs Istvánt, mint akitől a személyi kultusz nagyon távol állt, aki szinte a teljes Kádár-korszakban úgy vezette a Magyar Rádiót EMBERKÉNT, hogy egykori munkatársai öt éve könyvet adtak neki. Abba éppen 85-en írtak köszöntő sorokat. Ez sem véletlen.

Agárdi Péter, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának egykori elnöke a 85. születésnapjára írt Hárs-levelekbe azt írta, hogy az ő elnöksége alatt lett a Magyar Rádió „az ország talán legnagyobb hatású és hiteles tekintélyű kultúraközvetítő közszolgálati” intézménye. Hárs István rádióvezetői életműve is hozzájárult, „hogy a rendszer(vissza)változás békésen menjen végbe, s hogy az átmenet éveiben a Rádió különösen magas színvonalon, bátran teljesített és a legszélesebb társadalmi bizalmat élvezte az ország közintézményei közül”.

Közben Hárs Istvánról legendák keringtek. Hogyan mentett meg a párt haragjától munkatársakat, s hogy az ajtaja mindig nyitva állt, de sosem hivatott senkit, inkább maga ment el a különböző rádiós műhelyekbe. Olyan tulajdonságok, amelyek napjainkban még inkább felértékelődnek. Jó legalább felidézni őket a megérdemelt köszöntés közepette. Az egykori kollégák most úgy emlékeznek rá, mint a Magyar Rádió örökös elnökére. “Hárs István nincs többé. Magyar Rádió sincs többé”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.