Belföld

Vizsgálatot követel az államilag támogatott civileknél a PM

A párt szerint a Nemzeti Együttműködési Alapból támogatott szervezetek nem végeznek a társadalom számára hasznos tevékenységet, miközben a valódi civileket meg vegzálja a kormány.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz évek óta leplezetlenül látja el milliókkal saját álcivil szervezeteit, melyek nem a magyar társadalom, hanem a kormánypárt érdekében cselekszenek. Kitért arra, hogy az állami támogatásokat elosztó Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) vezetője az a Csizmadia László, aki a békemeneteket szervező CÖF irányítója.

Szabó Tímea elmondta, hogy a NEA látványosan sok támogatást nyújtott a kiskőrösi Gmóser-családhoz kötődő szervezeteknek. A Kiskőrős Kultúráért Egyesület tavaly 3,5 milliót, idén 5,3-at nyert, a Főnix Kulturális és Ifjúsági Szervezet pedig tavaly 6,7 millióhoz, idén 3,6 millióhoz jutott. Mindkét szervezet vezetője az a Gmóser András, akit 2007-ben a Fidelitas alelnökévé választottak, idén pedig fideszes színekben került a képviselőtestületbe.

A képviselő szerint míg a norvég támogatásból részesülő valódi civileket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) folyamatosan vegzálja, az állami pénzek hasznosulásáról semmit nem lehet tudni. Haladéktalanul ki kell vizsgálni, van-e politikai szál a NEA-források kiosztásánál – mondta. Jelezte, hogy meg fogják vizsgálni a támogatott civilszervezetek munkáját és szükség esetén kikérik azokat a dokumentumokat, melyek bizonyítják, hogy mire költötték a közpénzeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik