Belföld

Tolna polgármestere szégyelli magát

A város képviselőtestülete a lakosság kezdeményezésére megszavazta, hogy ne költöztessenek a városba nevelőintézeti fiatalokat.

A tolnaiak egy része nem tudja, hogy milyen gyerekek jönnének a városban tervezett lakásotthonokba, de látatlanban bűnözőnek tartják őket – írja a Népszabadság. „Ha jönnek, beköltözik ide a bűn” – fakadt ki egy férfi a lap újságírójának. A szakemberek a faddi nevelőotthont annyira elavultnak tartják, hogy nem érné meg felújítani, ezért úgy döntöttek, hogy lakásotthonná alakítható házakat vesznek.

Amikor a 11 ezres Tolna lakói megtudták, hogy náluk is kialakítanának két ilyen otthont, fellázadtak, néhány hét alatt 2400 aláírást gyűjtöttek. „A legtöbbjük roma, betörnek, rabolnak, verekednek, törnek-zúznak” – vélte egy idős férfi. A lap megkérdezte Fadd polgármesterét is, hogy náluk mi volt eddig a helyzet. Fülöp János szerint nem igaz, hogy bűnözők, nem törtek be sehová és nem raboltak. Olyan esetet tud, hogy valaki fiatal felnőttként az intézetből kikerülve elkövetett betöréseket, mert a családja visszafogadta, de csak azért, hogy elvegyék az összegyűjtött pénzét, aztán kidobták. Nincstelenné válva ezért ment el lopni.

Az elemi elutasítás miatt a tolnai képviselőtestület egy kérést fogalmazott meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, hogy ne Tolnán építsék meg a két lakásotthont. Appelshoffer Ágnes, a város fideszes polgármestere a Népszabadságnak elmondta, hogy ő is megszavazta a kérést, de szégyelli, ami történt. „Ezeknek a család nélkül felnövő gyerekeknek van elég bajuk, és a kkor még mi is így viszonyulunk hozzájuk. Megértem a szorongását a tolnaiaknak, de nem szép tőlünk, hogy ismeretlenül elutasítjuk a fiatalok jövetelét” – mondta.

Hozzátette, azért kérték a főigazgatóságot, hogy vigyék máshova a lakásotthonokat, mert a város akaratát kell közvetíteniük és nem tudtak semmit tenni a tömeghisztéria ellen. „Ha idejönnek a gyerekek, az ellenséges fogadtatás miatt még nehezebb lesz számukra a beilleszkedés” – mondta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik