Belföld

Orbánra forró szerda vár – gigatüntetés jöhet

magánnyugdíjpénztár tüntetés  (A magánnyugdíjpénztárak védelmében rendezett tüntetés )
magánnyugdíjpénztár tüntetés  (A magánnyugdíjpénztárak védelmében rendezett tüntetés )

Tüntetés követ tüntetést. Demonstráció lesz bányáért, korkedvezményes nyugdíjért, de már ideiglenes kormányt is akarnak.

A „Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen” nevű Facebook-csoport a Sándor-palotához hirdette meg akcióját, amellyel azonban a törvényhozásra akar nyomást gyakorolni. A világra szóló korrupció és a jogtalanságok ellen meghirdetett tüntetésre továbbra is várják a nemzeti lobogót, de a pártzászlókból nem kérnek.

A csoport ideiglenes szakértői kormányt szeretne, és már vázolta is az első intézkedéseket. Egyszerűsítenék az adórendszert, a munkabéreket 13%-kal adóztatnák. Az alapvető élelmiszereket, a gáz, villany és víz használatát adómentessé tennék. Az egyéb áfa tételek 13%-ra csökkennének, kivéve az egészség károsító szereket, amelyeknél a kulcs 27% maradna.

Minden hitelt és finanszírozási formát (forint és deviza, magán és jogi személy által felvett), az „állítólagos” államadósságot is zárolnának meghatározatlan időre. Ellenőriznék, hogy az emberek hiteles és teljes tájékoztatást kapjanak. Az ideiglenes kormány által kijelölt bizottság kivizsgálná a titkosítások indokoltságát, majd új választásokat írna ki.

Több szakszervezet azért vonul utcára, mert a kormány végleg beszántaná a korkedvezményes nyugdíjat. A költségvetésben nem szerepel ezen a jogcímen bevételi sor! Ez ellen hirdetett meg tüntetést elsőként a Mozdonyvezetők Szakszervezete, amelyhez később több érdekképviselet is csatlakozott. Demonstráció lesz az ország utolsó mélyművelésű szénbányájáért is. A Márkushegyi Bányaüzem bezárás összesen 675 ember munkahelyét érinti. Az elkeseredett dolgozók és az oroszlányiak szerdán tüntetést szerveznek a bánya megmentéséért.

Fotó: Hír24/Kökényesi Gábor

Ez még csak a kezdet

Az ATV szerint együtt tiltakoznak majd a szakszervezetek és civilek a jövő évi költségvetés ellen. A demonstrációt arra a napra szervezik a Kossuth térre, amikor a Parlament elfogadhatja a büdzsét, amelyben sok az időzített bomba. Az érdekvédők fontosnak tartják, hogy összeérjenek a különféle tüntetések.

Mindez azért lehet fenyegető, mert mostanra tele lett a közszolgák puttonya is. Virgáccsal tüntetnek a kormány ellen Mikulás napján. Vidékről is jönnek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) hívására a Nemzetgazdasági Minisztérium elé.

Az MKKSZ mindenkit vár, akit zavar, hogy a köz szolgálatáért sokan alig több mint 70 ezret visznek haza, hogy a kormány nemcsak az illetményalapot nem emelte, hanem még tárgyalni sem hajlandó a bérfejlesztésről, miközben nem fizetik ki a túlórát, amely egyre több a folyamatos leépítések miatt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik