Belföld

Önkormányzati ingatlanok bérbeadásával ügyeskedhetett az V. kerület

Értékesítés előtt bérbe adtak a későbbi vásárlóknak V. kerületi ingatlanokat, amelyeket így - az elővásárlási jog és a bérlőknek járó kedvezmény miatt – a piaci árnál jóval olcsóbban vásárolhattak meg többen is.

Például Portik Tamás élettársa, aki úgy lett jogosult a bérlőket megillető 30 százalékos kedvezményre, hogy az adásvétel előtt két hónappal bérbe vette a a Károly körúti üzlethelységet – írja a 444.hu.

A portál szerint több esetben is hasonló mintázat fedezhető fel, például a József Attila u. 12. szám alatti egykori Jaguar-szalon esetében, amelyet a Basic Loft nevű ciprusi offshore-cég tulajdonában álló Michatel Enterprises vásárolt meg 62 698 860 forintért. Mint írják, korábban az ingatlant 89 569 800 forintra értékelték, azonban a Basic Loftnak – bár még csak 4 hónapja volt ebben a státuszban – bérlőként elővásárlási joggal rendelkezett és a bérlőket megillető kedvezményre is igényt tarthatott. Rogán Antal, az V. kerület akkori fideszes polgármestere saját jogkörében döntött az ingatlan bérbeadásáról.

 Fotó: MTI

A Kossuth téri McDonalds étteremnél is hasonló forgatókönyvet ismertet a 444.hu: a Vértanúk tere 1. szám alatti házasságkötő termet Rogán Antal előterjesztése alapján 2012 novemberében adták bérbe a Leisztinger Tamáshoz köthető Studio V. Kft-nek. „Két hónappal a bérbeadás után az V. kerület elidegenítésre jelölte ki az ingatlant, amire így a Stúdió-V Kft.-nek elővásárlási joga lett, így pályáztatás és verseny nélkül, a megállapított forgalmi érték 75 70 százalékáért vehette meg az ingatlant – és a szomszédos Parlament Cafét is” – írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik