Belföld

Megválasztották az Alkotmánybíróság elnökét

Lenkovics-Barnabas(210x140).jpg (Lenkovics Barnabás)
Lenkovics-Barnabas(210x140).jpg (Lenkovics Barnabás)

Lenkovics Barnabás 2007. április 21. óta tagja az AB-nek, megbízatása 2016. április 21-ig szól.

Az Alkotmánybíróság elnökévé választotta Lenkovics Barnabás alkotmánybírót 2015. február 25-ei hatállyal az Országgyűlés hétfőn. A képviselők 132 igen szavazattal, 6 nem ellenében titkos szavazáson fogadták el Kövér László házelnök személyi javaslatát.

Lenkovics Barnabás 2007. április 21. óta tagja az AB-nek, megbízatása 2016. április 21-ig szól. Az alkotmánybíró – akinek elsőként gratulált Áder János köztársasági elnök – hétfőn letette elnöki esküjét.

Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének alkotmánybírói és egyben elnöki mandátuma 2015. február 24-én jár le. Utódját három hónappal korábban meg lehet választani a testület tagjai közül az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen vokssal.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke korábban azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Az AB-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meghallgatja, de döntési jogosultsága nincs a testületnek – tette hozzá.

Az Együtt független képviselői korábban bejelentették, hogy ellene szavaznak, a liberálisoknak a kiüresített alkotmánybírósági intézménnyel van bajuk, a DK szerint Lenkovics Barnabásnak vissza kellene utasítania az elnöki posztra történt felkérést.

Az MSZP bojkottálta a szavazást.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik