Belföld

A Századvég megmagyarázza a kitiltási ügyet

A Századvég stratégiai igazgatója szerint a legutóbbi események úgy is értelmezhetőek, hogy Amerika politikai nyomásgyakorlást alkalmaz, hogy európai gázpiaci mestertervét véghezvigye – derül ki G. Fodor Gábor Napi Gazdaságban megjelent elemzéséből.

Az amerikaiak energiapolitikai mesterterve középpontjában ott áll Magyarország – derül ki a Napi Gazdaságban közzétett cikkből. Mint azt G. Fodor Gábor írja mindaz, ami most a szemünk előtt zajlik, akár úgy is értelmezhető, mint az elbizonytalanítás stratégiája, amelyben a térség rebellis szereplőjét, Magyarországot igyekeznek elterelni az orosz elköteleződéstől. „S miért is ne élhetne Amerika ennek érdekében a politikai nyomásgyakorlás különféle eszközeivel? Aki ugyanis a célt akarja, annak akarnia kell az eszközöket is. Ez a(z energia)forradalom első parancsa” – írja az elemző.

A Századvég igazgatója fel is vázolja az amerikai „mestertervet”. Szerinte bárki, aki az európai gázpiaci monopolhelyzetet szeretné megingatni vagy éppen maga kíván ebbe a monopolpozícióba lépni, el kellene érnie, hogy a Gazprom ne vagy csak nagyon költségesen tudjon gázt szállítani a térségbe.

A monopólium megtöréséhez az USA-nak három ponton kellene beavatkoznia. Befolyása alá kellene vonnia Ukrajnát, amellyel a gáz tranzitdíjának manipulálásával ellehetetleníti a térség Gazprom általi ellátását. Másodszor meg kellene akadályozni a Déli Áramlat megépítését, amely Ukrajna megkerülését célozza. Végül meg kellene akadályozni, hogy a Mol többségi tulajdonában lévő horvát olajtársaság, az INA a Gazprom tulajdonába kerüljön. Ezzel ugyanis nem lenne esélye arra, hogy az Adrián keresztül ellássa Európát cseppfolyós gázzal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik