Belföld

A hetedik csapás lenne a vasárnapi zárva tartás

Kifarol a vasárnapi zárva tartás mögül a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amely korábban támogatója, sőt egyik kezdeményezője volt.

A KASZ soha nem értett egyet olyan változtatással, amely miatt csökkenhet a munkahelyek száma vagy a dolgozók jövedelme. A szakszervezet elnökének közleménye szerint a mostani vita az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról rossz irányba ment, fontos garanciákat egyáltalán nem érinti. Sáling József ezért higgadtságot kér a jogalkotótól

„Az elmúlt hetekben váratlanul előkerült jogszabálytervezetek súlyosan támadják a kereskedelem egészét. Az áruházláncok megbüntetésével, fenyegetésével, végső soron Magyarországról történő kiszorításukkal súlyosan veszélyeztetik az ott dolgozók munkahelyeit, az érintett családok létbiztonságát, megélhetését.”

Ez megosztja a vásárlókat, a munkavállalókat is, ellehetetleníti az értelmes szakmai vitát. A KASZ-elnök szerint nem lehet a vasárnapról úgy vitázni, “mint a láncokra mért hetedik csapásról”. A szakszervezeti vezető szerint elfogadhatatlan a kereskedelemben mára kialakult alacsony bérszínvonal. Az megnehezíti a megélhetést (a nettó minimálbérek nem érik el a létminimumot), másrészt ennyi pénzért, ilyen leterhelés mellett egyre nehezebben található munkaerő.

Sáling József nehezményezi, hogy a kormány a jövő évi bértárgyalásokban sem akar érdemben részt venni, azt rábízza a munkáltatókra és a szakszervezetekre, miközben a cégek gazdálkodását azért igen megnehezíti. Ilyen körülmények között kevés esély van a dolgozói szegénység enyhítésére, bérfejlesztésre. Ez erősíti a vasárnapi pótlékok jelentőségét.

A KASZ azt szeretné, ha ebben a formában nem fogadnák el a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, azt együtt tárgyalnák a minimálbérrel, a garantált bérminimummal és a bérfejlesztéssel. Garanciákat vár a kormánytól és a munkáltatóktól, hogy a vasárnapi bérpótlék kiesése esetén nem csökken az eddigi kereset.

A szakszervezet erősítené a vasárnap pihenőnap jellegét, “több vasárnap legyen szabad, és a munka törvénykönyvében meg kell emelni a vasárnapi pótlékot. De mindezt úgy, hogy a kereskedelemben dolgozók számára pedig lehetővé kellene tenni az önkéntes munkavállalást, akár kollektív szerződésekben meghatározva a szabályokat”.

A KASZ kéri, hogy a kormány növelje a munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések számát, erősítse meg a hatóságokat, hogy a jogszabályok betartatása által a dolgozók kiszolgáltatottságát, túlterheltségét csökkenteni lehessen. Végezetül Sáling József azt kéri, hogy hagyják “a kereskedelmet békében dolgozni! A válság elmúltával talán lehet értelmes vitát folytatni a vasárnapi munkavégzésről”.          

Ajánlott videó

Olvasói sztorik