Belföld

9 milliárd jut a hajléktalanok segítésére

hajlektalan(960x640).jpg (hajléktalan, )
hajlektalan(960x640).jpg (hajléktalan, )

A kormány több intézkedéscsomaggal segíti a rászorulókat a téli időszakban - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő hétfőn sajtótájékoztatón, a Nógrád megyei Sóshartyánban.

A kormányszóvivő közölte: az idén több mint kilencmilliárd forint jut a hajléktalanellátásra. Elmondta, hogy az idei télen 9644 éjszakai férőhely várja a hajléktalanokat, ez még 1264-gyel bővül, emellett országosan 7325 férőhellyel működnek nappali melegedők, 228 férőhellyel a hajléktalanok rehabilitációs intézménye, 460 férőhellyel pedig a hajléktalanok otthona.

Az utcai szolgálatok hatékony feladatellátása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még a nyáron 12 személygépjárművet adott át az ellátó szervezeteknek – tette hozzá.

Kurucz Éva azt is elmondta: a kormány elindítja a rászoruló embereket támogató operatív programot; 2014 és 2020 között mintegy 34 milliárd forintot költ a kabinet a leginkább rászorulók segítésére. A program keretében a kormány élelmiszercsomagot, illetve meleg és hideg étkezést biztosít a rászorulóknak, a partnerszervezetek pedig felzárkózási célú kísérőprogramokat nyújthatnak, így egészségügyi szűrővizsgálatokat és felméréseket. A kormányszóvivő közölte, a katasztrófavédelem felkészült arra, hogy egyetlen életet se követeljen a közterületeken a téli hideg.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte: 2068 önkormányzat nyert a kőszénre is kibővített szociális tüzelőprogram mintegy hárommilliárd forint összértékű pályázatán, a támogatottak között előnyben kell részesíteni az időseket és a gyermekes családokat.

Czibere Károly azt kérte, hogy mindenki fokozottan figyeljen a támasz nélküli, magukra maradt emberekre, a problémás helyzeteket jelezze a diszpécsereknek, szakembereknek. Elmondta, a falugondnokoknak, házigondozóknak is fel kell keresniük azokat is, akik esetleg nem ellátottak, ugyanez vonatkozik az intézményes ellátásokra, például az idősek klubjainak is be kell fogadniuk a segítségre szorulókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik