Belföld

Török: Simicska nagyobb veszély Orbánra, mint bárki

török gábor (török gábor, )
török gábor (török gábor, )

A politikai elemző bombarobbanásként értékelte a bejelentést, hogy a vállalkozó talán indul Navracsics Tibor megüresedett parlamenti mandátumáért.

Török Gábor szerint minőségileg új helyzet alakult ki. „Simicska Lajos olyanra lehet képes, amire az ellenzék vezetői közül ma senki, s amiről egyelőre a fideszes trónkövetelők sem álmodhatnak. 2010 óta Simicska Lajos az első magyar ember, aki valóban veszélyt jelent Orbán Viktor hatalmára. Nem azért, amit mondott, nem azért, mert igazán jó esélye lenne Veszprémben nyerni. Hanem azért, amire – ha tényleg akarja – képes lehet. (…) Simicska Lajos nem egy átlagos oligarcha. Nem azért érdekes a szerepe, mert sok pénze van és érdekli a politikai hatalom. (…) Simicska Lajos azonban ennél sokkal többet jelent, sokkal többet “tud”. Neki nem csupán a politikára költhető forrásai jelentősek, hanem azok a politikai eszközei is, amelyekkel rendelkezik. Alapvetően két téren: a személyi hatalom és a valóságmagyarázat terén”.

Az elemző szerint a vállalkozó a Fideszen belül az elmúlt évtizedekben olyan viszonyokat alakíthatott ki, melyekkel “komoly politikai manőverekbe kezdhet. Nem csupán ilyen-olyan módon segítette a párt kampányait, de két évtizeden keresztül működtetett, irányított egy rendszert: a Fidesz gazdasági hátországát. A szava a kormányzó párton belül többek számára nem szimpla kérés, hanem sokkal-sokkal több ennél. S ha ez nem lenne elég, kezében van egy olyan csodafegyver, amelyet eddig – vitathatatlanul sikeresen – a Fidesz céljaira használt: a kormánypárti média. Tévével, rádióval, napilappal: ő az, aki a jobboldali táborhoz bármilyen üzenetet el tud juttatni. Nála van a reflektor: oda irányítja, ahová szeretné, s olyannak mutat meg bárkit, amilyennek szeretné”.

Minderre nem volt még példa a magyar politikában. Itt nem a kormány és az ellenzék megszokott küzdelmének újabb epizódja kezdődhet. Nem egymásnak üzengetős sajtótájékoztatók és parlamenti viták számíthatnak. Ennek a harcnak – ha végül lesz ilyen – a lényegi részét nem fogjuk látni. Csak a következményeit.  Azt nem tudjuk, mi Simicska Lajos célja. “Lehet, hogy csak jobb alkupozíciót szeretne, lehet, hogy csak blöfföl, lehet, hogy csak ijeszteget. Lehet. De más is lehet”.

Török szerint többről van szó, mint Veszprém képviseletéről, a kétharmad megőrzéséről, szinte kizárt, hogy Simicskát önmagában a parlamenti mandátum megszerzésének lehetősége motiválná, hiszen az “vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel és egy kényelmetlen székkel a függetlenek között, mondjuk Gyurcsány Ferenc mellett” jár. Lehet, hogy tényleg politikai hatalmat akar, valóban azt gondolja, hogy bármi lehet belőle, bármit fel tud építeni, bármit el tud mondani magáról és bármivé teheti saját magát. “De ha realistább, azt is gondolhatja, hogy ezekkel bármit le tud rombolni. Bárkit meg tud buktatni. S nem lehet kizárni, hogy igaza van” – írja Török, aki korábban maga is indulni akart Veszprémben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik