Belföld

Kitúrná a kormány a kereskedelmi tévéket az alapcsomagból

tévé (tévé, )
tévé (tévé, )

Akár végzetes változásokat is hozhat 2015, hiszen ha kikerülnek a digitális szolgáltatók legalacsonyabb díjú, úgynevezett alap- vagy szociális csomagjaiból, vagy kötelező érvénnyel a magasabb számú programhelyekre kerülnek, az a nézettségüket meglehetősen befolyásolhatná, és nem a pozitív irányba – számol be az Index.

Dunai Mónika (Fidesz) és Tuzson Bence (Fidesz) a héten beterjesztett törvényjavaslata szerint mostantól a digitális műsorterjesztők, azaz három nagy szolgálató (Digi, UPC, Telekom), a MindigTV és a műholdas terjesztők kötelesek a közmédia két újabb csatornáját, a március 15-én induló, bulvárosabb Petőfi TV-t és a jövő augusztusban kezdődő NB I. küzdelmeivel bemutatkozó sporttelevíziót beletenni az alapcsomagba – írja a lap.

Ráadásul a HD-ben sugárzókat is előre kell sorolni, ami azt jelenti, hogy A három nagy szolgáltató kínálatában az RTL és a TV2 ki fog kerülni az első 10 adóból. Ez pedig már a nézettségükre is hatással lehet. Talán arra is számítanak, hogy míg az ember kapcsolgat, hogy elérje a kereskedelmi tévéket, esetleg ott ragad valamelyik köztévé adásánál.

A nagy szolgáltatóknál valószínűleg nem kerülhet ki az RTL vagy a TV2 az alapcsomagból, a MindigTv ennél nehezebb helyzetben van. Még az is előfordulhat, hogy a bővítés helyett inkább kivesznek két csatornát, de vajon melyik kettőt, azt nem lehet tudni.

Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója így reagált a törvényjavaslatra az Indexnek: “A javaslat, ami igazi hungarikumnak is tekinthető, újabb kísérlet a médiaszabdság és a szabad verseny korlátozására, hiszen nem engedi, hogy a csatornákat a szolgáltatók saját szempontjaik, nézettségük alapján sorolják be.” Hozzátette: “Ha az a következménye, hogy kereskedelmi csatornák kerülnek ki a földfelszíni, ingyenesen fogható digitális platformról, azzal elvennék, de legalábbis korlátoznák a csak ezen platformot használó nézők lehetőségét és jogát attól, hogy független információkhoz és hírekhez jussanak a legfontosabb médiumon, azaz a televízión keresztül.”

Olvasói sztorik