Belföld

Demján: hungaro síiták és hungaro szunniták vannak nálunk

Ha nem lennénk az Európai Unióban, valószínűleg le is gyilkolnák egymást - állítja Demján Sándor. A nagyvállalkozó szerint az EU nélkül Magyarország összeomlik, nem tud boldogulni és felemelkedni.

Demján szombaton a Top 150 kiadványának adott interjúban arról beszélt, ha nálunk az egyik oldal állít valamit, a másik homlokegyenest az ellenkezőjét mondja. Az ország „síitákból és szunnitákból áll. Hungaro síitákból és hungaro szunnitákból.” 

A nol.hu által szemlézett interjúban Demján azt állítja, a magyar gazdaság válsága nem 2008-ban kezdődött. Ő már 2003 környékén arra figyelmeztetett, hogy Magyarország el fog indulni lefelé a lejtőn, és a legszegényebbé válik a régióban. Mára leköröztek minket a csehek, a szlovákok, a lengyelek, Románia pedig lassan utolér bennünket. Az EU-ban meg kell védeni az érdekeinket, hiszen az unió nem más, mint “önző államok társulása”, ahol vannak egyenlők és még egyenlőbbek. Ám a demokratikus szabályok és a szavazattöbbség biztosítja, hogy a kisebb államok bizonyos kérdésekben a nagyok fölé kerekedhessenek.

Magyarország vergődésének oka a rossz foglalkoztatási szerkezet, a munka tiszteletének hiánya, a morális válság és az oktatás színvonala, amely a nyolcvanas évek óta jelentősen visszaesett – mondja az üzletember, aki szerint olyan szabályozást kell létrehozni, ami rendbe teszi a foglalkoztatás szerkezetét, valóban rászorultsági alapon működteti a szociális juttatások rendszerét, és mindent, ami felesleges, megszüntet. Növelni kell a szakmunkások arányát, korszerűbb képzéssel.

A globális helyzetről szólva Demján azt vetíti előre, hogy Európában a demográfiai folyamatok szerint egy dolgozónak hamarosan két-három nemdolgozót kell eltartania. Az ország egyik leggazdagabb embere  úgy látja, a világ 70 százaléka “köszöni szépen, jól van”, csak Európa marad le, és hozzáteszi, a világ nem csupán a nyugati demokráciákról szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik