Belföld

Nem akar Magyarország rendőrének tűnni Goodfriend

andré goodfriend (andré goodfriend)
andré goodfriend (andré goodfriend)

Nem menne haza, ha kinevezik a nagykövetet, éppen ellenkezőleg, elkezdené azt csinálni, amiért eredetileg ideküldték - fogalmazott az amerikai ügyvivő a Mandinernek.

André Goodfriend az oldalnak megerősítette, hogy továbbra is hat ember szerepel a beutazási tilalomról szóló listán. Az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: “Nem akarjuk, hogy úgy tűnjön, mintha Magyarország rendőrei lennénk. Fontos, hogy ezt megértsék. Nem azt próbáljuk megmondani Magyarországnak, hogy mit csináljon ezekkel a korrupt személyekkel.”

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy nem próbálnak bírósági ügyet kreálni ebből Magyarországon. Ők hoztak egy döntést arról, hogy ki léphet be az Egyesült Államokba. Kiemelte, hogy magyar emberek, magyar szervezetek átadták a megfelelő információkat a magyar kormánynak. Ez magyar belügy: a kormány feladata, hogy átnézze ezeket az információkat, amiket saját polgáraitól kapott, és megtegye a megfelelő intézkedéseket. Nem az Egyesült Államok dolga megmondani, hogy mit csináljon Magyarország ezekkel az egyénekkel.

Nem szoktak neveket mondani

Kérdésre válaszolva azt mondta Goodfriend, hogy vízumügyekről általában nem beszélnek, nem szokták nyilvánosságra hozni azoknak a neveit, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. Csak ebben az esetben valaki úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza.

Tehát vannak jelenleg is hivatalban lévő, vagy korábbi tisztségviselők sok más EU-országban, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel a saját kormányuk megállapította, hogy korrupciós ügyek részesei voltak. Goodfriend rámutatott: a különbség Magyarországon az, hogy ez a kormány nem lépett semmit. Szerinte lehet, hogy azért spekulál a média, mert az emberek nem látják, hogy a kormány lépéseket tenne.

Az ügyvivő azt is elárulta, hogy Collen Bell nagyköveti kinevezése esetén sem menne haza: ő lesz a misszióvezető-helyettes, azaz azt fogja csinálni, amivel eredetileg megbízták.

A legfontosabb ügynek a magyar-amerikai kapcsolatokban egyrészt az ukrajnai eseményeket említette. Másrészt a kereskedelmet, hozzátéve, hogy olyan kereskedelmi környezet biztosítására törekszenek, ahol közös normák mentén kereskedhetnek az EU és az USA között.

Az interjúból az is kiderül, hogy mielőtt idejött Goodfriend, egy évig tanult magyarul. 2013 márciusában azért járt Magyarországon, hogy gyakorolja a nyelvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik