Belföld

Egyre több a kéknyelv-betegséggel fertőzött állat

Eddig százhatvan szarvasmarhán, nyolc juhon és egy kecskén mutatták ki a kéknyelv-betegséget, de a beteg állatok száma növekszik. A kórt törpeszúnyogok terjesztik.

A védekezés, illetve megelőzés részeként a legfontosabb a vírushordozó rovarok irtása, még a mentes területeken is. A kéknyelv-kórban csak a kérődzők betegednek meg, a betegség állatról állatra nem terjed. A beteg egyedeket gyógykezelni nem lehet. Oltóanyag létezik a vírus ellen, vakcinázni azonban csak az országos főállatorvos utasítására lehet. Jelenleg nincs folyamatban oltás Magyarországon. Minderről Földi Zsolt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állat-egészségügyi és állatvédelmi igazgatóságának szakmai főtanácsadója beszélt.

A hirado.hu híre szerint ha az állattartó bármilyen, betegségre utaló jelet vesz észre jószágain, értesíteni kell az illetékes állatorvost. Szigorúan be kell tartani a forgalmi korlátozásokat is, a zárlat alatt lévő területekről csak a vonatkozó szabályozás szerint lehet állatot kiszállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik