Belföld

Azonnali hatállyal kirúgták Matolcsy egyik emberét

Állítólag nem volt eléggé unortodox, egy konferenciára pedig a jegybankban nem szívesen látott volt alelnököt hívta meg.

Október végén azonnali hatállyal kirúgták a Magyar Nemzeti Bankból Kónya Istvánt, a kutatási részleg vezetőjét – értesült több forrásból a HVG.hu. Megbízott, azután kinevezett vezetőként irányította az egységet 2013-tól, emellett a jegybank egyik új alapítványának PhD-képzésébe is beleszólt és konferenciákat szervezett.

A lap egyes forrásai szerint a kirúgás összefüggésben lehet azzal, hogy a Matolcsy György vezetése alatt létrejött Pallas Athene Domus Scientiae Alapítvány által meghirdetett PhD-programra nem sikerült eléggé „unortodox” tananyagot összeállítani. Többen azonban úgy látják, hogy az lehetett a gond, hogy a kirúgását megelőző héten egy olyan konferenciát szervezett, amire Király Júlia volt MNB-alelnököt is meghívta, aki azért távozott demonstratívan, mert több dologban nem értett egyet a Matolcsy-féle vezetéssel.

Az említett konferenciát a jegybank épületében tartották volna, de egy-két nappal az esemény előtt az MNB megvonta az engedélyt és egy étterembe tetette át a programot. Kónya nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik