Belföld

A nem, az nem – jön az újabb tüntetés

A november utolsó napjára tervezett demonstrációt azért szervezik, hogy változzon meg a hozzáállás, mely szerint az áldozat felelőssége a szexuális erőszak.

 

A november 30-ai tüntetés szervezői emlékeztetnek, hogy kedden világszerte megkezdődött a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen.

Ehhez képest épp a múlt héten tette közzé a rendőrség a nagy felháborodást keltő videókampányát, melyben a nemi erőszak áldozatát is felelőssé teszik. Felidézik, hogy a kormány a 2015-ös költségvetésben, számos luxuskiadás dacára, nem tért ki a nők elleni erőszak áldozatainak valós védelmére, menedékházak férőhelyeinek számának növelésére. Hozzáteszik, hogy az Igazságügyi Bizottság elvetette a szexuális erőszak áldozatainak védelmét és a szexista gyűlöletbeszéd tilalmát célzó médiatörvény-módosítási javaslatot; Valamint, mint írják: választások előtt látványosan aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikálására sem látható semmilyen törekvés

A demonstráció szervezői szerint mindenkinek joga van ott tartózkodni, ahol akar, és úgy öltözködni, ahogy akar, mindenkinek joga van az emberi méltósághoz, a testi épséghez és a szexuális önrendelkezéshez, ellenben senkinek nincs joga másokat zaklatni és megerőszakolni!

Állításuk szerint egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le: ha rövid a szoknyája, ha mély a dekoltázsa, ha van kedve a szexhez, ha nincs kedve a szexhez, ha visszautasít valakit, ha a másikat nem utasítja vissza, ha leszbikus, ha biszexuális, ha beszél a szexről, ha sok szeretője volt, ha túl kevés szeretője van, ha van gyereke, ha nincs gyereke, ha férjnél van, ha nincs férjnél, ha magabiztos vagy ha kiáll a jogaiért.

A tüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a rendőrség vonja vissza az áldozathibáztató anyagokat, szakszerűen és hatékonyan tájékoztassa az állampolgárokat, védje az áldozatokat és üldözze az elkövetőket. Emellett a Parlament ratifikálja a nők elleni erőszak elleni küzdelemre, és az áldozatok védelmére átfogó stratégiát előíró Isztambuli Egyezményt, majd a kormány hajtsa végre, és tartassa be az abban foglaltakat

A  fél 4-kor a Deák téren kezdődő tüntetésre menőknek azt írták, ha van kedvük, öltözzenek „kihívóan”, hogy “együtt megmutathassák ez senkit nem jogosít semmire”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik