Belföld

Széles Gábor: Orbán és Lázár az esély a korrupció csökkentésére

Nem látják rózsaszínben az ország helyzetét azok a sikeres vállalkozók, akiket a korrupcióról kérdeztek egy toplista kapcsán.

Közepesen vagy annál valamivel nagyobb mértékben tartják korruptnak Magyarországot a sikeres hazai vállalkozók, egy tízes skálán 5-6 pontra értékelik a közállapotokat e szempontból – írja a nol.hu.

A Videoton-tulajdonos Sinkó Ottó szerint Magyarország gazdasági fejlettség és üzleti kultúra tekintetében is leszakadt a visegrádi országoktól, Romániával és Bulgáriával került egy lapra. Az OTP-vezér Csányi Sándor állítja: a törvényesen működő vállalkozások hátrányban vannak az ügyeskedőkkel szemben az adók, járulékok és egyéb közterhek tisztességes megfizetése miatt.

Demján Sándornak nincsenek illúziói a korrupció felszámolásával kapcsolatban. A TriGránit milliárdos feje szerint a jelenség mindig a hatalomhoz és a politikához kötődik, felszámolásához politikusok nélküli világ kellene. A pénzember meglátása szerint a társadalomnak kellene kontrollálnia és helyre tennie a politikusok morálját a törvény adta eszközökkel, azonban keserűen hozzáteszi: ne legyenek illúzióink, a korrupció újratermelődik.

Fotó: Neményi Márton

Széles Gábor, az ECHO TV, a Magyar Hírlap, a Műszertechnika és a Videoton vezetője látja a fényt az alagút végén. A megoldást Orbán Viktor és Lázár János jelentheti: szerinte a Miniszterelnökségen kellene létrehozni egy közvetlenül a kormányfő, illetve a miniszterelnökséget vezető miniszter alá tartozó kontrollingcsoportot – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik