Belföld

Nyílt levél: egy új törvény megágyazhat a korrupciónak

Nyílt levélben szólítják fel a képviselőket arra, hogy ne engedjék tovább azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a közpénzről döntő vezető bírálhassa el a családtagjának vagy a cégének pályázatát – derül ki a Transparency International Magyarország, az atlatszo.hu és a K-Monitor közleményéből.

A három szervezet nyílt levele szerint a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló november 20-án benyújtott törvényjavaslat több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek elfogadása csökkenti a közpénzek felhasználásának átláthatóságát, illetve jelentős mértékben növeli a közpénzek elköltése terén a korrupció kockázatát.

Eszerint összeférhetetlenségi szabályok hiányában a jövőben nem lesz törvényellenes az, ha egy közpénzek odaítéléséről döntő állami vezető a családtagjának vagy a cégének a közpénzből fizetendő támogatás iránti pályázatát bírálja el. A nyilvánosságra hozatalt előíró rendelkezések eltörlése miatt pedig az ilyen közpénzdöntések nem lesznek megismerhetőek, ahogyan a pártokhoz közel álló civilszervezeteknek juttatott közpénztámogatások sem.

A törvényjavaslat két rendelkezésének változtatás nélkül történő életbe léptetése súlyos csapást mérne a közpénzköltések átláthatóságára és az államháztartás számon kérhetőségére.

Emiatt arra kérik a képviselőket, hogy kezdeményezzék a törvényjavaslat adott szakaszainak a visszavonását, illetve ha a törvényjavaslat ezen szakaszai változatlan tartalommal kerülnek végszavazásra, kérik, ne támogassa a törvényjavaslat elfogadását.

Olvasói sztorik