Belföld

Kötelező lesz dolgozni a raboknak

rabmunka (rabmunka)
rabmunka (rabmunka)

A börtönökben működő termelő vállalkozások tavaly 14 milliárd forintnyi értéket állítottak elő.

Jogos társadalmi igény, hogy az elítéltek munkájukkal járuljanak hozzá fogva tartásuk költségeihez, így 2015 januárjától már kötelező lesz számukra a munkavégzés – nyilatkozta a Magyar Nemzet szerdai számában Lajtár József, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese.

A 28 hazai börtönben nagyjából 18 ezer embert tartanak fogva. A betegek, a nyugdíjkorhatárt elérő személyek és a jogerősen még el nem ítéltek nem kötelezhetőek munkára, így körülbelül tizenkétezer elítéltnek kell dolgoznia. A börtönök karbantartásában jelenleg 3400-an vesznek részt, míg az intézetekben működő gazdasági társaságok 4200 embert foglalkoztatnak.

A börtönök mezőgazdasági vállalkozásai a börtönkonyháknak termelnek zöldséget, gyümölcsöt és állattartással is foglalkoznak, a börtönpékségek pedig a piacra is termelnek. A varrodákban a rendvédelmi dolgozók egyenruháit készítik. Az elmúlt négy évben 30 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, idén októberben a munkára kötelezhető rabok 77 százaléka dolgozott.

Kecskeméten szelektíven gyűjtött hulladékot válogatnak a rabok. MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik