Belföld

Infúzió az egészségügynek: háziorvosi rezsicsökkentés

A rezsicsökkentéssel a háziorvosi munkát szeretnék vonzóbbá tenni a fiatal orvosok számára. Jelenleg körülbelül 200 településnek nincsen háziorvosa.

Körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a kormány a háziorvosoknak, írja a Népszabadság mai száma. A lapnak Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta: a plusz pénz több mint 10 százalékkal növeli a praxisok rendelkezésére álló összeget. A pénz első részletét 2015 júliusában folyósítják, ám akkor év elejéig visszamenőleg. Beneda szerint az összeg a kisebb javításokat, a takarítást, az energiaszámlát és a veszélyes-hulladékok elszállításának költségeit fedezi, ám 2016-tól új rezsielemet is támogatna a kormány: az asszisztensek és ápolónők bérét is állnák.

Fotó: Kummer János

Beneda a Népszabadság kérdésére tagadta, hogy a praxisok költségeinek átvállalása az államosítást készítené elő, a cél, hogy vonzóbbá tegyék a háziorvosi pályát a fiatal orvosok számára.

Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke üdvözölte a „rezsicsökkentést”, azonban emlékeztetett: az alapellátás az egyik olyan terület, amelyen az elmúlt évtizedekben a legkritikusabbá vált a helyzet – körülbelül 200 olyan település van, ahová nem találtak háziorvost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik