Belföld

Giró-Szász jachtját a kormánytenderek fő nyertese gyártja

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vagyonbevallásában szereplő elekromos jachtot olyan cég gyártja, amelynek tulajdonosa nagyokat szakított az állami reklámpályázatokon – írja a hvg.hu.

A nemrég nyilvánosságra hozott vagyonbevallása alapján multimilliomos politológus-kommunikátor 2014-ben vásárolt luxusvillanyhajója nem lehetett olcsó. A meghirdetett jachtok között volt amelyiket 27 millió forintért, a másikat 24,99 millióért kínálták – használtan, de karcmentesen.

Giró-Szász hajóját magyar gyártó építi, a BFYC Csoport, amely a Viszkei fivérek érdekeltségi körébe tartozik. A luxusvillanyhajó promóciós oldalát az AQWIA Kft. üzemelteti, amely más források szerint a hajó gyártója is egyben. Az AQWIA vállalatot Viszkei András és Viszkei Márton alapította öt évvel ezelőtt.

Giró-Szász András azonban nem tőlük, hanem magánszemélytől vásárolta az elektromos hajót, mondta a hvg.hu-nak az államtitkár. Az eladó kilétét viszont nem fedte fel, mert nem közszereplő. A több mint kétéves hajó vételáráról csak annyit árult el, hogy harmada-negyede a sajtóban korábban megjelent összegeknek. Az Index korábban 25-35 millió forintra taksálta a szóban forgó WIA 345 típusú elektromos hajó árát.

A hajógyáros Viszkei András másik fő üzleti területe, a kommunikáció sem áll messze Giró-Szásztól. A 2010-es kormányváltás óta ugyanis a Bell and Partners Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az állami pályázatokon halmozott sikert sikerre. 2012 tavaszára már – egy kommunikációs blog, az addict.blog.hu becslése szerint – 2,4-4 milliárd forint értékű pályázaton lett győztes a Viszkei érdekeltségébe tartozó vállalkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik