Belföld

Együtt lázadnak a buszsofőrök a mozdonyvezetőkkel

Demonstrálnak a szakszervezetek a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésének terve miatt.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet szerdán közölte, hogy csatlakoznak a Mozdonyvezetők Szakszervezete által meghirdetett, „Békés menet a korkedvezményért” című demonstrációhoz. Közleményükben azt írják, hogy december 31. után megszűnik a korkedvezményes nyugdíj megszerzésének lehetősége, ami az egészségügyileg alkalmatlanná vált munkavállalók tisztes visszavonulását biztosította.

A szakszervezet szerint a kormánynak be kell látnia, hogy egy 60 év feletti buszvezető a közlekedés biztonságának veszélyeztetésével végzi munkáját. 50 év felett az autóbuszvezetők többségénél gerincoszlop-problémák, szív- és érrendszeri betegségek jelennek meg. A rossz és balesetveszélyes utakon való közlekedés és a feszített munkarend folyamatos stresszes állapotot idéz elő és sok esetben fordul elő, hogy az autóbuszvezetők nem érik meg a hatvan évet – írják.

Ha a demonstrációt követően nem kezdődnek meg a szakszervezetekkel a tárgyalások, akkor folyamatos nyomásgyakorlás mellett kell kikényszeríteni a kormánytól a korkedvezmény rendszerének további fenntartását – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik