Belföld

Üzbegisztánnal barátkozik a kormány

Nagy növekedési lehetőséget látnak a kapcsolatok bővítésében.

Magyar-Üzbég Üzleti Fórumot szervezett kedden a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Ibrahim Ergasev, Üzbegisztán külgazdasági, beruházási és kereskedelmi miniszterhelyettese elmondta: a két ország közti tavalyi 40 millió dolláros árucsere-forgalom nagyon alacsony, a magyar cégeknek aktívabban jelen kellene lenniük Üzbegisztánban. A miniszterhelyettes kiemelte országának előnyei közül a természeti kincseket, az olcsó munkaerőt, olcsó energiát, fejlett infrastruktúrát, adó- és vámkedvezményeket. A magyar cégekkel való együttműködés nem csak a tőkebefektetés, hanem a csúcstechnológia bevitele miatt is fontos – mondta Ergasev.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy számos területen lát lehetőséget a kapcsolatok fejlesztésére. Együttműködésre számos területen – például egészségipar, gépgyártás, gyógyszeripar, turisztika, mezőgazdasági termékek feldolgozása – lehetőség van. A két ország most írta alá a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt – közölte és hozzátette, hogy Magyarország sem zárkózik el az üzbég befektetők elől.

A találkozón elhangzott, hogy Üzbegisztán az egészségügyi termékek 70 százalékát még importálja, eközött sok magyar termék van, a Richter meghatározó szereplője az ottani gyógyszerpiacnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik