Belföld

Otthagyta az esti tüntetést az egyik szervező

Magánnyugdíj tüntetés (tüntetés)
Magánnyugdíj tüntetés (tüntetés)

Nemes Balázs mégsem mond beszédet a magánnyugdíjpénztárakért folyó tüntetésen, és ott is hagyta a rendezvényt. A demonstrálók megszavazták, hogy nem hagyják államosítani a pénztárak maradék vagyonát.

Nemes a József nádor téren 18 órakor kezdődött demonstráció egyik szónoka lett volna, és még a tüntetők Kossuth térre vonulása előtt mondott volna beszédet. A Hír24-nek azonban a helyszínen úgy nyilatkozott, ott derült ki számára, hogy a megmozdulás “pártos” rendezvény. Ezért nem vesz részt rajta, és elmegy.

A szervezők Facebook-oldala szerint a tüntetésen Büki Zoltán, Kárpáti Tibor és Vajda Zoltán főszervező mond beszédet, a két utóbbi szónok a Kossuth téren szólal fel. A megmozdulást a Korszakváltók Pártja szervezte, Büki és Vajda pedig a korábban Együtt-PM nevű pártszövetségben politizált, mindketten helyi képviselők.

Lapunk helyszíni tudósítója szerint a demonstráció kezdetén mintegy 2000 ember lehetett a József nádor téren.

Fotó: Hír24

UPDATE1

Büki Zoltán, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, a kormány hatvanezer ember magántulajdonára vetett szemet: “Ezzel a kormány végérvényesen az éjszakai besurranó, fiókokban kotorászó piti kis tolvajok szintjére süllyedt”, illetve “ha ezt hagyjuk, akkor holnap ránk törhetik az ajtót, és államosíthatják a fogkeféinket”.

A beszéd után a Magyar Nemzeti Bank elé indultak a tüntetők egy kisteherautót követve.

Fotó: Hír24

UPDATE2

Mintegy 4000 fősre duzzadt a tömeg, aminek az eleje a Kossuth tér-Alkotmány utca torkolatában, a vége az Alkotmány utca és a Honvéd utca kereszteződésénél áll. A tüntetők ezúttal nem mentek ki tehát teljesen a Parlament elé, ahol helyszíni tudósítónk rengeteg rendőrt látott. Kollégánk jelentése szerint óriási készültséggel védik az épületet.

A demonstrálók között mások mellett ott van Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés főszervezője és Kakuk György, a DK elnökségi tagja. És aki nem hiányozhat: Császár Attila, a Hír TV tudósítója. Őt egyébként biztonsági emberek védik.

Fotó: Hír24

UPDATE3

A tüntetők kézfelemeléssel megszavazták, hogy nem engedik elvenni a maradék magán-nyugdíjpénztári vagyont. A demonstráció hivatvalos részének a Himnusz eléneklésével vége, de a tüntetők bementek a Kossuth térre, a Parlament épülete elé.

UPDATE4

A demonstrálók többsége hazament a program végeztével, de mintegy harmaduk-negyedük a Parlament előtt a rendőrsorfallal szemben, attól mintegy tíz méterre áll és kiabál – jelentette a helyszínről kollégánk. Köztük és a rendőrök között újságírók, fotósok és tévéstábok vannak. A hangulat nem feszült, egyelőre semmi különösebb nem történik.

UPDATE5

Lassan-lassan apad a rendőrök előtt kiabáló tömeg létszáma: tudósítónk szerint már csak olyan 500 fő álldogálhat a Parlament előtt. Az újságírók is úgy vannak vele, hogy nem lesz balhé, valószínűleg nem ismétlődnek meg a múlt hét hétfői tüntetés utáni lökdösődős-kiszorítós jelenetek. Néhányan táblákkal, feliratokkal a kezükben állnak. “Fejétől bűzlik a hal”, olvasható az egyiken, “Magyar Köztársaság: feltámadunk” – ez egy másikon. Egy nő “Európai állam polgára vagyok” feliratú táblát tart a kezében.

UPDATE6

Nagyrészt feloszlott a pár száz fős tömeg, a tüntetés nem hivatalos része is véget ért. Előtte azért a demonstrálók megtalálták a Hír TV stábját, Császár Attilának ezúttal is kijutott a jóból. Amikor mindezt szóvá tette az ott tartózkodó Gonda László, a Gyurcsány-ellenes 2006-os tüntetések egyik jól ismert figurája, egy demonstráló neki akart ugrani.

A tüntetők tehát feloszlottak, a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása elleni demonstráció fél 9 tájban befejeződött.

Olvasói sztorik