Belföld

Orbán leszáll az RTL-ről?

A német Handelsblatt üzleti lap szerint a magyar miniszterelnök rájött, hogy súlyos károkat okoz a médiaóriással folytatott hatalmi harc.

„Orbán harca az RTL-lel” címmel közölt írást a német lap. A szerző kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van a külföldi, különösen a német beruházásokra, mert a „kedvező gazdasági adatok” ellenére még messze van a közép-európai gazdasági szinttől. A kormányfő érzi, hogy az RTL-lel való küzdelem súlyos károkat okoz Magyarországnak, de „politikailag fordulékony”, vagyis visszavonul, ha az tűnik hasznosnak – áll a cikkben.

A Handelsblatt szerzője szerint Orbán a lap munkatársaival folytatott beszélgetésen az eddigiekhez képest sokkal békülékenyebbnek mutatkozott, azt mondta: „vannak olyan ágazatok, melyek az adópolitikánkat problémásnak tekintik, de tudunk segíteni egyedi megoldásokkal”. Hozzátette, hogy „ilyen megoldásokra jutottunk már az energia- és távközlési ágazatban” és „előbb-utóbb sikerül majd a médiaágazatban is”.

Orbán a lapnak azt mondta, hogy a magyar RTL anyavállalata, a Bertelsmann és Magyarország „ugyanabban a csónakban evez”, hozzátéve, hogy “érdekünk fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet”, mert “minél nagyobb a profit, annyival több adót fizetnek Magyarországon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik