Belföld

Minden eddiginél nagyobb tüntetésre készülnek

Szövetkeztek a korrupció ellen harcolók, december negyedikén utcára is vonulnak.

Kedden megalakult a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) Budapesten. Az alapító nyilatkozatot a volt NAV-os Horváth András és Vancsura István, Hadházy Ákos, a trafikmutyi-botrányt kirobbantó volt szekszárdi fideszes, valamint Vágó Gábor volt országgyűlési képviselő írta alá, hozzájuk csatlakozik még Karancsi Tibor, az 1990-es évek olajbotrányainak kirobbantója, aki az alapításnál nem tudott jelen lenni – írja a Cink.

A tagok elmondták, hogy a Kellesz nem készül politikai pályára, azt szeretné csinálni, amiben tagjainak gyakorlata van: korrupciós ügyek feltárását, az ügyeket bejelentők védelmét és segítését. Civil szervezetként nem fognak vádat emelni senki ellen, inkább segítséget szeretnének nyújtani és együtt is működnének hasonló szervezetekkel. Nem is annyira konkrét ügyek, mint inkább folyamatok feltárásával akarnak foglalkozni.

Hadházy Ákos elmondta, hogy optimista a szervezettel kapcsolatban, mert végre vizsgálat indult néhány ügyben, bár ehhez az kellett, hogy az amerikaiak hívják fel rá a figyelmet. De ügyészségi vizsgálat indult az utóbbi hetekben a trafikügyben és Horváth András „zöld dossziéját” is érdemben kezdték vizsgálni a hatóságok. Úgy vélik, ha egyesítik erőiket, akkor előbb-utóbb rá lehet kényszeríteni a kormányt és az illetékes szerveket, hogy ne csak külföldi nyomásra vizsgáljanak korrupciós ügyeket.

Vágó Gábor elmondta, hogy csatlakoznak december 4-én ahhoz a korrupcióellenes tüntetéshez, amit egy másik csoport hirdetett meg és minden eddiginél nagyobb megmozdulásra számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik