Belföld

Lázárnál már 10 órás a munkanap

A Magyar Nemzet úgy tudja, többen felmondtak a Miniszterelnökségen, mert nem értek oda az óvodába, iskolába.

A Miniszterelnökség után több tárca, számos minisztériumi háttérintézmény is fontolgatja az átállást a tízórás munkanapra – írja a lap, amely emlékeztet rá, hogy az utóbbi időben Lázár János többször is beszélt a bürokrácia leépítéséről. Talán ennek jegyében a Miniszterelnökségen, illetve több háttérintézményben 10 órás napi munkaidőt vezettek be a korábbi 8 óra helyett.

A Magyar Nemzet kérdéseire a Miniszterelnökség a meghosszabbított munkaidőt elismerte, de arra nem válaszolt, hogy emiatt hányan veszítették el állásukat, hányan mondtak fel. Amióta Lázár János vezeti a Miniszterelnökséget, azóta a munkaidő reggel fél nyolctól este fél hatig tart, de olykor a munkaidő 12 óra is lehet. A Miniszterelnökség dolgozói elfogadták ezt a munkarendet – írták.

A lap úgy tudja, több családos kénytelen volt otthagyni állását, mert nem tudta összeegyeztetni a gyermeknevelést ezzel a munkaidővel. Helyüket többnyire fiatalokkal töltötték fel. Velük pénzt is spórolnak, egy friss diplomásnak kevesebb jár a bértábla szerint, mint egy 40 éves, 15-20 éves munkaviszonnyal rendelkező nőnek. A lap megkeresett több „hírbe hozott” tárcát is, de lapzártáig csak a Honvédelmi Minisztérium válaszolta, hogy nem tervezi 10 órás munkanap bevezetését.

A Magyar Nemzet megtudta, december 1-jétől lerövidül a kormányhivatalok nyitvatartási ideje. A Miniszterelnökség tudatta, hogy a pontos nyitva tartást megyénként és kerületenként a kormányhivatalok határozzák meg, vagyis az változó lehet, de a hétfői és a csütörtöki nyitva tartás egységes lesz: hétfőn 7 és 17 óra, csütörtökön pedig 8 és 18 óra között tart nyitva jövő héttől minden kormányablak. A lap úgy tudja, a legtöbb ügyfélszolgálat általában a többi munkanapon fél ötig, ötig vagyis munkaidőben fogad majd ügyfelet. A tárca szerint a nyitvatartási idő lerövidítése miatt nem lesz létszámleépítés. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik