Belföld

Halálos fertőzés miatt kötelezték kártérítésre a wellness-szállót

A nem megfelelő fertőtlenítés miatt legionellabaktérium maradt a vízben.

Négy évvel ezelőtt kapott egy idős házaspár legionellafertőzést egy Esztergom melletti wellnesshotelben, a férfi két hét múlva belehalt a betegségbe – írja az Index. A haláleset miatt a férfi kiskorú unokája pert indított, amit meg is nyert, a szállodának egymillió forintot kellett kifizetnie.

A legionellabaktérium a legtöbb vizes helyen előfordul. Az uszodákban nem kell külön vizsgálni a baktérium jelenlétét és külön szer sincs ellene, az általános fertőtlenítés ártalmatlanítja. A wellnesshotelekben, élményfürdőkben viszont nagyobb esélye van a fertőzésnek – a vízporlasztók és pezsgőfürdők olyan méretű vízcseppeket bocsátanak ki, melyek bejuthatnak a tüdőbe.

Az ÁNTSZ vizsgálatot végzett a hotelben, ahol ugyanazt a legionella baktériumtörzset találták meg, mint az elhunyt férfi szervezetében. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a víz klórtartalma az előírtnál lényegesen alacsonyabb volt, ráadásul nem sokkal az eset előtt is bezáratták a helyet a nem megfelelő fertőtlenítés miatt.

A hoteltulajdonos szerint a fertőtlenítésre vonatkozó szabályozás ellentmondásos – literenként 1 mg klór használatát teszik lehetővé a szabályok, az ajánlások szerint viszont 3 mg ártalmatlanítaná teljesen a kórokozót. Azzal védekezett továbbá, hogy az idős férfinek az immunrendszert legyengítő leukémiája volt, rajta kívül más nem betegedett meg.

A védekezést a bíróság nem fogadta el, szerintük az üzemeltető bizonyíthatóan nem tett meg mindent a megfelelő fertőtlenítés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik