Belföld

A Fidesz nem tudja, kivel béküljön ki

A kormánypárt vezetőségének jövő heti ülésén arra keresik a választ, hogyan lehetne lecsillapítani a netadó és a kitiltási botrány kavarta kormányellenes tiltakozási hullámot, és visszatornázni a népszerűségüket – írja a VS.hu.

A Fidesz vezetésének egyik tagja szerint a tüntetéseknek akkora eróziós hatása van, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szerintük a jelenlegi helyzet más, mint amikor 2011-ben a rendvédelmi dolgozók, vagy amikor 2012-ben az egyetemisták tiltakoztak. „Akkor egy-egy konkrét társadalmi csoport haragudott a kormányra, elég volt gesztust tenni feléjük és elült a vihar. Most sokkal szélesebb körű és általánosabb az elégedetlenség, nem definiálható, hogy kiket is kéne kibékítenünk” – mondta a magas rangú kormánypárti politikus a VS.hu-nak.

A hírportál szerint jövő heti ülésén a Fidesz elnöksége is tárgyal a tüntetéssorozatról. Míg közjogi értelemben nincs vesztenivalója a kormánynak, mert az elkövetkező három és fél évben nem lesznek országos választások, de aggasztó, hogy a közvélemény-kutatások szerint a párttól elfordult a támogatók egy része. Ezt az újpesti időközi vereség is megmutatta, amelyből leginkább az derült ki, hogy a fideszes tábort nem tudták kellőképpen mozgósítani.

A megkérdezett politikusok szerint a kormánynak nem kellene újabb frontokat nyitni a vasárnapi zárva tartással, a magánnyugdíjpénztárak felszámolásával, a cafetéria adókulcsának növelésével. Az Államreform 2 nevű program elbocsátáshullámától pedig újabb tiltakozási hullámtól tartanak abban a körben, amely eddig Fidesz-szavazónak számított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik